U trendu

Skrining raka dojke

Obaviti pregled na mamogramu svakako nije najzabavnija stvar, ali u nekim ženama to izaziva ogroman strah, nemir i stid, što ih sprečava da idu na skrining raka dojke.
Iz razgovora sa ženama, istraživači iz Velike Britanije ustanovili su da su upravo te tri navedene stvari glavni razlozi za neodlazak na pregled mamogramom. Jedan razlog je poricanje bolesti na osnovu verovanja da je rak nešto što se njima nikada neće desiti.
Džuli Taker, vodeći autor istraživanja, smatra da treba da se razotkriju neki od mitova o raku dojke. "Rak dojke ne predstavlja smrtnu kaznu, sve je više žena koje se izbore sa ovom vrstom bolesti", kaže ona.
Ovo istraživanje nas podseća na to da više treba da se uradi kako bi se smanjio strah od bolesti i da se žene ohrabre da idu kod lekara ako primete bilo kakve neuobičajene promene na svom telu.
Simptomi
Istraživači su takođe ustanovili da žene nisu svesne da rizik od raka dojke raste sa godinama, a većina ispitanih žena je umelo da navede samo dva simptoma ove bolesti.
Simptomi raka dojke su čvorić ili zadebljanje na grudima, promena u veličini ili obliku dojke, promena oblika bradavice, krvlju obojen sekret iz bradavice, osip na bradavici ili oko nje, oteklina ili čvorić u pazušnoj jami.
Istraživači smatraju da njihovi rezultati pokazuju kako bi trebalo uraditi nešto da veći broj žena odlazi na preglede. Oni smatraju da bi lekari opšte prakse, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici bez ustručavanja trebalo da razgovaraju sa ženama o prednostima skrininga dojke, kao i o znacima i simptomima na koje treba da obrate pažnju.
Zaključak
Žene u Velikoj Britaniji starosti između 50 i 70 godina pozivaju se na pregled mamogramom na svake tri godine. Iako nije moguće tačno reći koliko je žena spaseno zahvaljujući ranom otkrivanju raka, procenjuje se da brojka varira između 300 i 1.400 svake godine.
Prema najavama Ministarstva zdravlja naše zemlje, nacionalni skrining raka trebalo bi da počne sledeće godine, kada će se slati pozivna pisma za preglede. Rak dojke čini 30% svih novootkrivenih slučajeva raka u Srbiji kod žena. Kod svake dvadesete žene je dijagnostikovan rak dojke i od ove bolesti svake godine umre preko 1.300 žena u našoj zemlji.
Međutim, ono što još jednom treba napomenuti jeste da je u velikom broju slučajeva ova bolest izlečiva.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike