najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Slomljeno srce” uzrok srčanih oboljenja?

Osobe koje izgube partnera imaju rizik od nastanka srčanih oboljenja u roku od godinu dana. Novo istraživanje pokazalo je da smrt ili gubitak bliske osobe, što izaziva tzv. stanje “slomljenog srca”, može biti uzrok ozbiljnih srčanih problema. Osobe čiji su partneri preminuli imaju znatno veći rizik od neregularnog kucanja srca, što ostavlja posledice.

Istraživači su duži period istraživali fenomen zvani stres kardiomiopatija odnosno slomljeno srce do kojeg dođe nakon izuzetno stresne situacije poput smrti supružnika, zbog čega osoba ima osećaj kao da je doživela srčani udar. Osobe gube dah, osećaju bol u grudima, ali ne dolazi do blokiranja arterija.

Eksperti pretpostavljaju da su za ovo odgovorni hormoni stresa koje izaziva emotivni događaj. Tim je istraživao nacionalni registar Danske u kom je 88.600 registrovanih osoba sa fibrilacijom atrija. Njih 41 posto su dobili ovo stanje mesec dana nakon što su izgubili partnera. Rizik je veći ako je reč o mlađim ljudima i ako je partner preminuo neočekivano.

“Sindrom slomljenog srca je posebna bolest sa posebnom patologijom, ali neki patopsihološki mehanizmi mogu biti isti. Slično je kao kod upale i disbalansa u nekontrolisanim delovima našeg centralnog nervnog sistema”, rekao je autor studije Simon Graf.

Stresne situacije ne možemo da izbegnemo, ali možemo da pomognemo sebi jogom, vežbom i dubokim disanjem, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike