Smanjenje težine – dobrobit za srce

Trenuci kada srce kuca vrlo brzo i neredovno – atrijalna fibrilacija – predstavlja zdravstveno stanje koje može biti alarmantno. Iako ova pojava uglavnom nije štetna, ipak povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u venama, što može dovesti do moždanog udara.
Nekoliko faktora može povećati rizik od dobijanja atrijalne fibrilacije, uključujući godine starosti, visok krvni pritisak i dijabetes. Neke prethodne studije su pokazale da prekomerna telesna težina ili gojaznost takođe može da poveća ovaj rizik. To je navelo istraživače da probaju da otkriju da li gubitak težine može pomoći kod poboljšanja simptoma i težine stanja atrijalne fibrilacije.
Da bi to ustanovili, istraživači iz Australije pregledali su 150 ljudi koji su imali atrijalnu fibrilaciju i višak kilograma ili su bili gojazni. Oni su nasumično podeljeni u dve grupe. Jedni su učestvovali u programu mršavljenja, dok su drugi dobili određene smernice o zdravijem načinu života. Program mršavljenja podrazumevao je redovno vežbanje zajedno sa dijetom koja obuhvata veoma nizak unos kalorija u periodu od osam nedelja, a potom je određeni način ishrane imao za cilj održavanje stabilne telesne težine u periodu od 13 meseci. Svi učesnici istraživanja prošli su i terapije i dobili savete uz pomoć kojih je moguće smanjiti druge faktore rizika od ozbiljne srčanih problema, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i pušenje.
Šta kaže nova studija?
Učesnici koji su bili na programu mršavljenja, izgubili su u proseku 14,3 kilograma tokom trajanja studije, u poređenju sa gubitkom od 3,6 kilograma kod učesnika iz druge grupe. Osobe iz prve grupe imale su daleko veća poboljšanja stanja atrijalne fibrilacije. Studija je koristila numerisanu skalu koja meri efekat atrijalne fibrilacije na živote ljudi, počev od 3.25 do 30. Osobe iz grupe koje su bile na programu mršavljenja imale su poboljšanje za skoro 12 poena u proseku, u poređenju sa oko 3 poena kod preostalih učesnika istraživanja, a ređe su imale epizode nepravilnog rada srca, koje su i kraće trajale.
Koliko je istraživanje pouzdano?
U pitanju je vrsta studija koja se zove nasumično kontrolisano istraživanje, što predstavlja najbolju vrstu studije za pronalaženje efekata neke terapije. Zbog toga bi zaključci trebalo da budu prilično pouzdani.
Međutim, studija nije bila tako velika kao što su istraživači planirali, što je možda uticalo na njihove rezultate. Takođe, većinu učesnika činili su beli muškarci, pa ne možemo biti sigurni da će rezultati biti isti za žene i za druge rasne grupe.
Šta to znači za nas?
Ako imate prekomernu težinu ili ste gojazni, postoje mnoge zdravstvene prednosti gubitka težine, uključujući i manji rizik od dobijanja dijabetesa, bolesti srca i artritisa. Ako imate i atrijalnu fibrilaciju, ovi nalazi sugerišu da to može biti vaš dodatni razlog za mršavljenje, jer tako možete poboljšati nepravilan rad srca i simptome ovog zdravstvenog stanja koji utiču na vaš život.
Ukoliko ste zainteresovani za gubljenje težine, lekar može da vam pomogne da odlučite koji pristup je najbolje rešenje za vas.

Ostavite komentar