U trendu

Smeh kao lek i terapija

Još su naši stari govorili da je smeh lek protiv mnogih bolesti. Novija svetska istraživanja pokazuju da smeh veoma pozitivno utiče na zdravlje. U mnogim zemljama se terapija smehom koristi kao dopuna lečenju mnogih bolesti.
Šta je komikoterapija?
Komikoterapija je lečenje koje proučava na koji način smeh i pozitivne emocije utiču na zdravlje. Pokazalo se da smeh pozitivno utiče na zbližavanje ljudi, ali i protiv stresa i mnogih drugih bolesti.
Gde je počelo?
Začetnikom lečenja smehom smatra se američki lekar-klovn Hanter Pač Adams, koji je u lečenju koristio zasmejavanje pacijenata. Njegov stav je bio da doktor treba da brine o ljudima, a ne samo o bolestima. Kasnije su u Americi osnovana i udruženja doktora-klovnova da bi se komikoterapija uvrstila u priznate metode lečenja. Ovakva terapija smehom sve se više koristi pri lečenju dece, ali i odraslih.
Na Merilendskom univerzitetu utvrđeno je da petnaestak minuta smeha veoma pozitivno utiče na krvne sudove i nivo holesterola.
U Italiji već izvesno vreme postoje lekari-klovnovi za primenu terapije smehom kod mnogih bolesnika u bolnicama, a rezultati su pozitivni. I u Hrvatskoj su vršeni pokušaji sličnih istraživanja.
Šta se dešava kada se smejemo?
Dokazano je da se prilikom smeha aktiviraju mišići lica, grla i grudnog koša. Kada je smeh gromoglasan, onda se uključuju skoro svi mišići našeg tela. Naučnici su izračunali da ako se u toku danana smejemo stotinak puta, postižemo isti efekat kao da smo se aktivno bavili nekim sportom desetak do petnaest minuta. Prilikom smejanja se: snižava krvi pritisak, povećava protok krvi kroz organizam, povećava se snabdevanje krvi kiseonikom, smanjuje se nivo hormona stresa u organizmu, a smanjuje se i osećaj bola, čime se znatno poboljšava raspoloženje pacijenata.
Kada se smeh ne preporučuje?
Smeh u manjim količinama delotvoran je u borbi protiv svih bolesti, ali se gromoglasni smeh (smeh jačeg intenziteta) ne preporučuje bolesnicima koji su u veoma teškom stanju i onima koji su nedavno imali neku komplikovaniju operaciju na unutrašnjim organima.
U razvijenijim zemljama terapija smehom koristi se u dečjim bolnicama, čekaonicama, sanatorijumima, rehabilitacionim centrima, staračkim domovima i drugim zdravstvenim ustanovama.
Protiv kojih bolesti smeh deluje?
Naučnici su na osnovu mnogobrojnih rezultata došli do zaključka da smeh pomaže prilikom lečenja sledećih bolesti i stanja:

  • stres i povećana napetost
  • depresija i usamljenot
  • bolesti srca i krvnih sudova
  • smanjen imunitet
  • povišen krvni pritisak
  • bakterijske i virusne infekcije
  • neke vrste karcinoma
  • dijabetes
  • neke genetske bolesti

Pokazalo se da smeh najpozitivnije utiče na bolesnu decu jer ih pored svega pomenutog oslobađa straha i nepoverenja, što je u lečenju dece veoma važno.
Smeh u zdravstvenim ustanovama, pored toga što pozitivno deluje na bolesnike, pozitivno deluje i na zdravstveno osoblje i rodbinu bolesnika, što je veoma značajno, naročito kod teških oboljenja.
Nadamo se da će ovakava terapija uskoro početi organizovano i zvanično da se primenjuje i u našoj zemlji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike