U trendu

Spas od hipertenzije: Veruje se da ovo povrće brzo obara pritisak

Promena ishrane igra važnu ulogu u regulisanju ovog zdravstvenog problema

Postoje određene namirnice koje mogu da nivo krvnog pritiska drže pod kontrolom. Ukoliko patite od hipertenzije ili želite da rizik svedete na minimum, razmislite da ovo povrće uvrstite u ishranu.

Visok krvni pritisak, takođe poznat i kao hipertenzija, predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, a ne čudi što ga još nazivaju i tihi ubica. Mnogi nisu ni svesni da pate od povišenog krvnog pritiska, jer ovo stanje gotov da i nema simptome.

Jedini i najsigurniji način da odredite nivo krvnog pritiska je da odete na pregled kod lekara. Ukoliko dobijete dijagnozu hipertenzije lekar će vam orepisati određene lekove, ali i preporučiti da promenite način ishrane.

Promena jelovnika igra važnu ulogu u regulisanju ovog zdravstvenog problema. Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem je korisna iz više razloga, a jedna grupa povrća je posebno korisna kada je hipertenzija u pitanju.

Istraživanja su pokazala da lisnato zeleno povrće bogato nitratima može smanjiti krvni pritisak za samo 24 sata.

Zeleno povrće poput kupusa, komorača, kelja, zelene salate, spanaća i blitva najbolji je izbor u ovom slučaju.

Zeleno lisnato povrće takođe ima malo kalorija i može doprineti održavanju zdrave telesne težine, što je takođe važno za snižavanje krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar