Šta je najbolje za prehladu?

Prehlada je infekcija nosa i gornjih disajnih puteva. Ona je uzrokovana virusima, što znači da u tom slučaju antibiotici neće pomoći.
Prehlade su veoma česte, odrasli ih imaju u proseku svake dva do tri godine, a deca dobijaju prehladu u proseku jednom u šest godina.
Iako ne postoji jedinstven lek za prehlade, većina ljudi se oseća bolje u roku od 7 do 10 dana. Simptomi prehlade kao što su bol u grlu, zapušen nos, kašalj, povišena temperatura, utiču na to da se pacijent oseća loše.
Istraživanja
Istraživanja pokazuju da medicinski i alternativni tretmani mogu pomoći da se ublaže simptomi prehlade i da se spreče eventualne komplikacije. Međutim, veći deo ranijih istraživanja o prehladi nije baš dao odgovore na to kako i zašto razni tretmani pomažu pacijentima.
Istraživači su u jednoj novijoj studiji detaljno analizirali ranije studije kako bi ispitali koji tretmani će najverovatnije pomoći u slučaju prehlade.
Šta nova studija kaže?
Istraživači su analizirali razne tretmane, počevši od pranja ruku preko drugih metode za sprečavanje prehlade pa do lekova i alternativnih tretmana za ublažavanje simptoma i lečenje prehlade.
Za sprečavanje prehlade:

  • Često pranje ruku uz korišćenje tečnih ili čvrstih sapuna i preduzimanje drugih mera predostrožnosti da bi se izbegli virusi i druge klice – pokazalo se korisno. Veći broj od 67 manjih studija sažetih u jednu veliku studiju doneo je zaključak da navedene mere zaista smanjuju šanse za dobijanje prehlade.
  • Dve druge studija otkrile su da svakodnevno uzimanje cink-suplemenata može smanjiti verovatnoću da deca dobiju prehladu. Ovi dodaci mogu takođe pomoći odraslima, ali su potrebna dodatna i obimnija istraživanja da bi se saznali pravi razlozi i potvrdili rezultati.
  • Uzimanje vitamina C, ehinacee i biljke ženšen izgleda ne sprečava prehladu kod većine ljudi.
  • Za uzimanje suplemenata belog luka i redovno vežbanje nije bilo dovoljno podataka da bi se potvrdilo njihovo dejstvo u sprečavanju prehade.

Za lečenje prehlade:

  • Paracetamol i ibuprofen mogu ublažiti groznicu, glavobolju i druge bolove od prehlade. Studije pokazuju da ibuprofen najviše pomaže deci sa groznicom.
  • Nije nađeno dovoljno pouzdanih podataka da antihistaminici i dekongestivi pomažu u lečenju prehlade. Međutim, kombinacija ovih lekova sa lekovima protiv bolova i protiv groznice stvara utisak da je odraslima i starijoj deci bolje, što nije sto posto potvrđeno rezultatima istraživanja.
  • Studija je takođe utvrdila da neki alternativni tretmani mogu pomoći: uzimanje preparata na bazi cinka može da pomogne da se smanji temperatura i davanje deci meda pred spavanje da pomogne protiv kašlja. Međutim, med ne treba davati deci ispod godinu dana starosti, zbog male verovatnoće da će dobiti ozbiljnu infekciju koja se zove botulizam.
  • Istraživanja ukazuju i na to da mnogi lekovi protiv kašlja, koji se reklamiraju i prodaju u apotekama, ne pomažu deci, a ne pomažu mnogo ni odraslima kada je u pitanju prehlada.

Koliko je pouzdano istraživanje?
Ovaj pregled treba da obezbedi pouzdane informacije o tome šta sve pomaže u sprečavanju i lečenju prehlade.
Međutim, istraživači upozoravaju da treba detaljno i sistematski analizirati i ostale metode i tretmane u lečenju prehlade kako bi se utvrdilo koliko su stvarno pouzdani i efikasni.
Šta to znači za nas?
Niko ne voli da ima prehladu. Navedeni podaci aktuelnih istraživanja pokazuju koji tretmani vam mogu pomoći da se osećate bolje. Ipak, najvrednija poruka ovih istraživanja jeste da jednostavne mere, kao što su često pranje ruku, zaista mogu smanjiti šanse za dobijanje prehlade.
Podsećamo da je jačanje imuniteta (voće i povrće u ishrani i dobra fizička kondicija) važno za sprečavanje i lečenje prehlade.
Napominjemo da ukoliko prehlada traje dugo i ukoliko je temperatura tela veoma visoka, treba potražiti savet lekara, a on će prepisati potrebne lekove ili antibiotike kako ne bi nastale komplikacije izazvane slabljenjem organizma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike