U trendu

Šta se događa u telu ako jedemo previše ŠEĆERA

Prvo ste odlučni da se odreknete šećera… Da bi došao dan kada ne možete prestati. Iako inače ne jedete belu čokoladu, danas ćete se uhvatiti u koštac s njom, zajedno s tortom i barem dve kugle sladoleda.

Čak ni čokolada vaših nećaka nije izuzeta. Da li ste se ikada zapitali šta se događa s vašim telom kada konzumirate previše šećera?

Možda se u tom trenutku stvarno osećate sjajno, ali nakon sat vremena situacija će izgledati posve drugačije.

Nažalost, šećer deluje na organizam relativno brzo, i efekti mogu trajati satima, a u narednim redovima pročitajte kako se promene postepeno smenjuju u prvih 60 minuta.

0-15 minuta
Prvi deo tela koji je napadnut šećerom su očekivano zubi i desni. Šećer se u kombinaciji s bakterijama u pljuvački pretvara u kiselo jedinjenje koji nagriza zubnu gleđ.

15-30 minuta
Kada prodre u želudac, šećer ulazi u creva. Tanko crevo ga razgrađuje i natapa, nakon čega se uliva u krvotok.

U ovom trenutku, šećer se pretvara u energiju i distribuira u različita mišićna tkiva po čitavom telu. Stoga, na scenu stupa pankreas i proizvodi insulin kako bi proces mogao započeti.

Kako svi imamo višak šećera, telu ne preostaje ništa drugo nego da ostatak pošalje u jetru, koja ga pretvara u mast.

Tokom čitavog procesa, sistem nadbubrežne žlezde je zbog tako visokog unosa šećera zaključio da je telo podvrgnuto jakom stresu.

Reaguje obrambenim mehanizmom – lučenjem kortizola i epinefrina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i prekomernog znojenja.

30-45 minuta
Krvni pritisak je već povišen, a prekomeran unos šećera izazvao je lučenje dopamina u mozgu. Euforija će brzo početi da popušta, otvarajući put padu nivoa šećera u krvi.

Nivo hormona i insulina i dalje je visok dok pokušavaju da se izbore protiv šećera, pa njegov nivo u krvi neizbežno počinje da opada. Javlja se pospanost i razdražljivost, a zatim i glavobolja.

Ovaj drastičan pad nivoa šećera u krvi uzrokuje da hormoni u telu pokušavaju da ukradu što je više moguće jetre natrag kako bi vratili telo u normalu.

Uz sve navedeno, proces mogu pratiti bolovi u stomaku i neprijatni gasovi.

45-60 minuta
Rast i pad nivoa hormona potpuno su zbunili fagocitnu ćelijsku aktivnost, što nije dobro za imuni sistem. T

Tokom sledećih nekoliko sati telo će se manje boriti protiv štetnih bakterija ako dođe u kontakt s njima, što znači i veće šanse za infekciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar