Stariji od 40 godina treba da rade 3 dana nedeljno?

Istraživanje koje je sprovedeno na Institutu za primenjenu ekonomiju i društvena istraživanja u Melburnu, je pokazalo da je rad do 30 sati nedeljno odličan za kognitivne funkcije osoba koje imaju 40 i više godina, a da svaki dodatni napor umanjuje njihovu produktivnost.

Naučnici kažu da su osobe koje su radile 55 sati tokom sedam dana imale najveći pad u kognitivnim sposobnostima, veći od onih koje se ispoljio kod nezaposlenih i kod osoba u penziji.

Istraživanje je obuhvatilo 3.500 žena i 3.000 muškaraca starijih od 40 godina, a njihov zadatak je bio da reše test koji je merio kognitivne funkcije, a merena je i njihova produktivnost na poslu.

Tako je dokazano da su „mozgalice“ poput rebusa, ukrštenih reči, sudoku… odlične za starije osobe jer čuvaju kapacitet mozga, ali zato preterana stimulacija ima sasvim suprotan efekat.

Vođa istraživanja, profesor Kolin Mekenzi kaže da ovi rezultati mogu biti od velike koristi za poslodavce, ali i za one koji pišu zakone o radu.

Naime, on smatra, da trend produžavanja radnog veka uopšte nije dobro rešenje, već da bi bilo najbolje da se starijim zaposlenima redukuje radno vreme.

„Većina populacije je prinuđena da radi i nakon što napuni 40 godina, pa i 50, 60, a te osobe bi trebalo i da istovremeno vode računa o svom zdravlje, da praznike provode odmarajući se, da imaju više slobodnog vremena. Smatram da je i dalje bolje raditi, nego ne raditi, ali umereno“, kaže doktor, prenosi Mondo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike