U trendu

Stomatolozi otkrili tajnu: Ovu hranu redovno jedete, a ona uništava vaše zube – nisu slatkiši!

Poznato je da slatkiši izazivaju karijes, a crno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga često konzumirate. Međutim, postoje i druge naizgled bezopasne namirnice koje mogu oštetiti zube i narušiti oralnu higijenu.

Ovo je lista namirnica koje treba da izbegavate prema savetu stomatologa:

Suncokret

Imaju tvrdu spoljašnju ljusku koja može oštetiti zube. Ako ste ljubitelj ove grickalice, bolja opcija će biti oljuštene semenke.

Kockice leda

Ne bi trebalo da grizete led zubima. Kada stisnete 2 kristala, jedan se mora slomiti. Kocke leda mogu oštetiti zubnu gleđ jer su tvrde. Takođe, konzumiranje izuzetno hladnih ili toplih napitaka negativno utiče na zube.

Sportska pića

Iako ovi napici sadrže elektrolite koji pomažu vašim mišićima nakon treninga, ne zaboravite da su puni šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali neka vam to ne postane navika.

Voda sa ukusom

Iako aromatizovana voda ne sadrži šećer, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog aditiva kao što su šećer ili kiseline, aromatizovana voda i sportski napici, pH vrednost pljuvačke se menja, kiselost se povećava, a to smanjuje otpornost zubne gleđi. Kada se emajl uništi, biće teško vratiti ga u normalno stanje. Tada zubi postaju podložni karijesu, upalama i infekcijama. Najbolje je piti običnu vodu.

Sušeno voće

Zbog svoje lepljivosti, sušeno voće duže ostaje na zubima, a povećava se aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer, kao i kiselost koja može da dovede do karijesa.

Čips

Hrana koja sadrži skrob, kao što je čips, izaziva karijes. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja ove hrane u ustima tako što razlažu ugljene hidrate u šećer koji postaje hrana za bakterije u ustima. Čips se može zaglaviti između zuba i doprineti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, obavezno isperite usta sa puno vode nakon konzumiranja i obavezno koristite zubni konac.

Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi nastanku karijesa. Zbog smanjenog lučenja pljuvačke gubi se njena funkcija ispiranja, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje.

Obratite pažnju na to koju hranu jedete i koja pića svakodnevno pijete, ako želite da održavate dobru oralnu higijenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar