U trendu

Suvo i sekundarno davljenje?

Leto je vreme za vodu i zabavu, ali i za veći rizik od davljenja, tj. utapanja. Mnogi ne shvataju da ljudi mogu da se udave čak i nakon što izađu iz vode. To je redak fenomen poznat kao „suvo davljenje“ ili „sekundarno utapanje“.

Doktor Džejms Orlovski sa Floride bavio se istraživanjima o utapanju i dobio značajna priznanja za svoje studije. On je objasnio neke detalje o „suvom davljenju“ i „sekundarnom utapanju“.

Šta je suvo davljenje?

Suvo davljenje nastaje kada neko udiše vodu u malim količinama za vreme kupanja, plivanja ili igranja sa vodom. To nadražuje mišiće disajnih puteva, pa tako dolazi do spazma, koji disanje čini otežanim.

Šta je sekundarno utapanje?

Prilikom „sekundarnog davljenja“, tečnost se nakupi u plućima posle utapanja i spasavanja, pa dolazi do plućnog edema. Tada tečnost u plućima izaziva probleme sa disanjem.

Posledice

Osobe koje su imale naizgled blagi incident sa utapanjem i spasene su ili su same izašle iz vode – mogu posle toga normalno šetati bez vidljivih znakova. Znaci „suvog davljenja“ malo kasnije postaju očigledni i mogu izazvati posledice kao „pravo davljenje“: probleme sa disanjem i oštećenje mozga. Ako se „suvo davljenje“ ili „sekundarno utapanje“ ne leče blagovremeno, posledice mogu biti fatalne.

Da li su „suvo davljenje“ i „sekundarno utapanje“ retke pojave?

Suvo davljenje i sekundarno utapanje nisu uobičajene pojave. Verovatnoća za ovakva „davljenja“ je oko 1-2% „običnih davljenja“.

Koji su znaci suvog i sekundarnog davljenja?

Osobe koje udahnu vodu mogu imati:

  • otežano disanje
  • bol u grudima
  • kašalj
  • nagle promene u ponašanju
  • ekstremni zamor

Ove znake nije lako uočiti, naročito kod male dece, koja mogu i onako biti nervozna ili umorna posle dugog dana na suncu i u vodi. Ako je vaše dete imalo problema u vodi, zagrcnulo se ili popilo malo više vode, pratite njegovo ponašanje nekoliko sati nakon toga i obratite pažnju na navedene znake.

Šta treba da uradite kada je neko u opasnosti?

Ako primetite bilo koji od navedenih znakova, obratite se hitno lekaru. Vreme i brzina reagovanja su važni faktori u lečenju posledica „suvog davljenja“ i „sekundarnog utapanja“.

Mogu se ova utapanja lečiti?

Osobe koje su imale pomenute incidente i simptome – mogu biti tretirane kiseonikom ili sličnim terapijama „disanja“.

Koliko dugo posle incidenta postoji rizik od suvog davljenja?

Suvo davljenje i sekundarno utapanje obično mogu pokazati simptome 1 sat do 24 sata nakon incidenta u vodi.

Mogu li se suvo davljenje i sekundarno utapanje sprečiti?

Bezbednost tokom kupanja i plivanja najbolja su prevencija. Imajte na oku neiskusne plivače i decu u vodi, naučite ih da pravilno dišu tokom plivanja (kupanja), da znaju svoje granice i ne paniče dok su u vodi. Panika i strah u vodi najlakši su načini da se proguta i udahne voda.

Podsećamo da ne postoji zamena za dobar roditeljski nadzor za decu dok su pored vode, bilo da se radi o plivanju u bazenu ili na otvorenim vodama.

Davljenje je ozbiljan problem, posebno za decu, zato što ona nisu dovoljno oprezna i pažnja im brzo popušta.

Prevencija uključuje: stalni nadzor nad decom, umeće reanimacije, obuku dece u plivanju i gnjurenju, ogradu oko bazena, stalno upozoravanje dece na moguće opasnosti…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike