U trendu

Tegobe koje ne smete ignorisati

Ko god da je izmislio izraz "neizbežne muke", verovatno je mislio na – bol. Niko ga ne želi i nikom ne prija, a ipak – bolom vam telo signalizira da nešto nije u redu. Verovatno dovoljno poznajete svoje telo da biste prepoznali lake prolazne tegobe koje se ponekad jave. Možda ste pomerali težak nameštaj, pa osećate bol u krstima, ili ste se prejeli slatkiša, što je izazvalo bol u stomaku. Ali, ponekad bol može biti signal za nešto ozbiljnije.  
Neke vrste bolova zaista ne smete ignorisati. Pitali smo stručnjake – kardiologe, interniste i psihijatre – koje su to tegobe zbog kojih se treba obratiti lekaru.
Teška glavobolja
Obavezno potražite lekarski savet. Ako ste prehlađeni, možda je u pitanju samo obična sinusna glavobolja. Uzrok jake glavobolje može, međutim, biti i nešto mnogo mnogo opasnije, poput tumora ili aneurizme.
Bol ili nelagodnost u grudima, grlu, vilici, ramenu, ruci ili stomaku
Bol u grudima mogao bi ukazivati na upalu pluća ili na srčane smetnje. Treba ipak biti svestan činjenice da srčani problemi započinju nelagodnošću, a ne bolom. Srčani pacijenti kažu da osećaju neki pritisak u grudima – kao da ih neko steže kleštima.
Nelagodnost u gornjem delu grudi, u grlu, vilici, levom ramenu ili ruci takođe može ukazivati na probleme sa srcem. Sve to može biti praćeno mučninom. Ako se ovakvi bolovi ponavljaju, obratite se lekaru. Ako se ispostavi da nije reč o srčanom problemu – odlično, ali je ipak bolje proveriti na vreme.
Rizik od srčanih bolesti dramatično se povećava posle menopauze. Od ovih bolesti umre više žena nego muškaraca.
Bol u donjem delu leđa
Ovaj simptom često ukazuje na artritis. Druge mogućnosti su srčani udar ili stomačni problemi. Ljudi koji spadaju u rizične grupe (pušači, oni koji su već imali problema sa srcem, dijabetičari) odmah bi trebalo da se obrate lekaru.
Oštar stomačni bol
Ova vrsta bola takođe zahteva pažnju, jer može ukazivati na probleme sa pankreasom ili čir na želucu.
Možda nije reč o nečemu ozbiljnom, najčešće nije. Redovne posete lekaru deo su zdravstvene kulture.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)