U trendu

Test od 30 sekundi otkriva imate li problema sa srcem

Simptomi bolesnog srca su mučnina, bol koji se širi kroz ruku, kašalj, otečene noge i zglobovi. Ipak, postoji jedan jednostavan način da kod kuće proverite da li vam je srce zdravo.

Srčani udar pogodi jednu osobu na svetu otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koja dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola.

Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale, često ih zanemarujemo. Iako ništa ne može da zameni posetu lekaru i to jedino ispravno da uradite ukoliko osetite neke tegobe, postoji kućni test koji može da ubrza vašu odluku. Sve što vam je potrebno je posuda u koju ćete da sipate led i hladnu vodu. Potopite šake u nju i držite pola minuta. Boja vrhova prstiju može da ukaže na problem s srcem.

Dobro je ako su prsti pocrveneli jer to otkriva da nemate problem sa cirkulacijom i oksigenacijom u krvi. Ako je, pak, boja prstiju bleda ili tamnoplava to može da znači da je u vašim ćelijama krvi nizak nivo kiseonika, odnosno da postoji problem sa prenošenjem kiseonika putem krvotoka. Savet je da u tom slučaju obavezno posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar