Testosteron i rizici

Iako su nedavna istraživanja povezala terapiju testosteronom sa većim rizikom od infarkta i moždanog udara, nova studija kojom je obuhvaćeno više od 25.000 starijih muškaraca govori drugačije. Finansirana od Nacionalnog instituta za zdravlje, ova studija može smanjiti strahove od „testosteron terapije“ kod pacijenata i njihovih porodica.

Naše istraživanje bilo je motivisano rastućom zabrinutošću u SAD i drugim zemljama povodom toga da terapija testosteronom kod muškaraca povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno od srčanog udara i šloga, ističe vodeći istraživač Žak Bailargeon, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu u Teksasu.

Ova zabrinutost je porasla u poslednjih nekoliko godina, rezultat je kliničkog ispitivanja i dve opservacione studije. Istraživači, međutim, napominju kako postoji veliki broj drugih dokaza da pri upotrebi testosterona nema povećanog rizika od srčanog udara.

Prema informacijama istraživača, tržište testosterona značajno je porastao u poslednjih nekoliko godina. Svake godine, troši se 1,6 milijardi dolara na proizvode na bazi testosterona – u cilju jačanja tonusa mišića i polnog nagona kod muškaraca.

Istraživanje bezbednosti testosteronske terapije pokazalo je, međutim, oprečne rezultate, izjavio je tim Bailargeonove ekipe. Neke studije ukazale su na to da je testosteron povezan za većim rizikom od srčanog napada, a neke ne.

Prvo istraživanje

Grupa istraživača analizirala je medicinsku dokumentaciju 56.000 američkih muškaraca kojima su bili propisani testosteron suplementi. Pregledani su 90 dana nakon što su počeli sa terapijom. Studija je pokazala da je rizik od srčanog udara udvostručen za muškarce starije od 65 godina nakon uzimanje suplemenata. Isti efekat pronađen je i kod korisnika mlađih od 65 godina koji su imali istoriju srčanih bolesti. Efekti nisu nađeni kod muškaraca ispod 65 godina starosti bez istorije bolesti srca.

Drugo istraživanje

Tim iz Galvestona istraživao je podatke prikupljene od više od 25.000 muškaraca starijih od 65 godina. Muškarci su koristili terapiju testosterona u proseku oko osam godina. Studija je takođe uključivala kontrolnu grupu sličnih ljudi koji nisu bili pod testosteron terapijom.

Nalazi su pokazali da testosteron terapija nije povezana sa povećanim rizikom za srčan udar. Muškarci pod većim rizikom za srčane probleme koji koriste testosteron zapravo imaju nižu stopu srčanih napada nego osobe koje nisu primile ovu terapiju, rekli su istraživači.

„Ovo je rigorozna analiza velikog broja pacijenata“, istakao je Bailargeon. „Naši nalazi nisu pokazali povećan rizik od srčanog udara u vezi sa upotrebom testosterona kod starijih muškaraca.“ Bailargeon ipak smatra da treba sprovesti obimnija istraživanja kako bi se otklonile sve nedoumice.

Nedoumice i oprez

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) nedavno je izdala saopštenje da proizvodi sa dodacima testosterona moraju imati upozorenje o opštoj opasnosti od krvnih ugrušaka u venama. FDA je takođe angažovana u tekućoj istrazi rizika od moždanog udara, srčanog udara i smrti usled uzimanje proizvoda na bazi testosterona.

Gledano sa strane, velike su finansije i velike zarade u pitanju, pa zato ima i oprečnih rezultata, tako da sa upotrebom testosterona ipak treba biti oprezan. Savetujemo svima da ove preparate koriste samo uz preporuku lekara, u preporučenim dozama i kada je to neophodno, a nipošto samoinicijativno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike