U trendu

Upala pluća

Upala pluća je jedna od veoma ozbiljnih bolesti. Izaziva svojevrsnu infekciju pluća. Upalu pluća prate kašalj, groznica i velike poteškoće sa disanjem. Za većinu ljudi je kućno lečenje sasvim dovoljno i sama upala pluća nestaje u proseku za 2-3 nedelje.
Kada je reč o bebama i maloj deci, starijim osobama, kao i osobama koje već boluju od drugih bolesti – situacija je daleko ozbiljnija, jer sama upala može biti mnogo teža nego inače i samim tim imati i daleko ozbiljnije posledice. Upala pluća udružena sa drugim bolestima kao što su grip, alergija, dijareja, stres, hronični umor, gojaznost, anemija, neuhranjenost i sl. može imati veoma negativne posledice po zdravlje.
Glavni uzroci upale pluća
Najčešći uzročnici upale pluća jesu bacili i virusi. Nakon inficiranja pluća bakterijama ili virusima, putem udisanja, počinje i sama upala. Verovatnoća se znatno povećava ukoliko ste pre toga već imali neki vid prehlade ili grip. Ove bolesti, kao što se već zna, slabe naš imuni sistem i tako otežavaju našem organizmu da se bori protiv drugih infekcija, zbog čega postaje jako ranjiv i podložan ozbiljnijoj upali. Ukoliko osoba pati od neke dugotrajne ili hronične bolesti, poput astme, bolesti srca, raka ili dijabetesa – to je još više čini podložnom upali pluća.
Simptomi

S obzirom na to da su za upalu odgovorne pre svega bakterije, simptomi se ispoljavaju veoma brzo:

  • Kašalj – najčešće se iskašljava šlajm iz pluća, koji je zelene ili crvnekaste boje i može čak biti i pomešan sa krvlju.
  • Groznica (povišena temperatura).
  • Ubrzano disanje i nedostatak daha.
  • Bol u grudima, koji se pojačava prilikom kašljanja ili udisanja vazduha.
  • Ubrzani otkucaji srca.
  • Osećaj izuzetne premorenosti i malaksalosti.
  • Mučnina praćena povraćanjem.
  • Dijareja.

Ukoliko se pojavi nekoliko od navedenih simptoma, obavezno treba konsultovati lekara, jer neblagovremena terapija izaziva komplikacije.
Kada su u pitanju blaži simptomi, lekari takvu upalu često zovu i pokretljiva upala pluća. A kad je reč o starijim osobama, kod njih se simptomi mogu drugačije ispoljiti. Naime, moguće je odsustvo groznice, ili je moguće prisustvo kašlja, ali bez pojave šlajma i slično. Možda je najbolji pokazatelj prisustva upale pluća kod odraslih osoba – promena u načinu njihovog razmišljanja, promena u efikasnosti njihovih mentalnih sposobnosti – zbunjenost, usporenost (čak i delirijum).
Lečenje
Ukoliko je upalu pluća izazvala bakterija, lekar će vam prepisati neki od antibiotika, koji u najvećem broju slučajeva uspevaju da izleče ovaj vid upale pluća. Izuzetno je bitno, takođe, da ispoštujete čitavu terapiju do kraja i popijete sve antibiotike koji su vam prepisani. Nikako nemojte prestajati, čak i ako se u jednom trenutku osetite bolje, jer to može uticati na vaš celokupni oporavak. Ponovno vraćanje upale pluća nakon nekoliko dana izaziva mnogo teže posledice nego prvobitna bolest.
Puno toga možete i sami učiniti radi bržeg izlečenja: puno odmaranja, dovoljno spavanja, unošenja dosta vitamina i tečnosti.
S druge strane, upala pluća izazvana virusom ne leči se antibioticima, iako se oni mogu ponekad upotrebiti u cilju sprečavanja drugih komplikacija. Obično je kućno lečenje uz dosta odmora i vođenje računa o kašlju sasvim dovoljno za izlečenje.
Kako sprečiti zapaljenje pluća
Ukoliko imate više od 65 godina, a pri tom ste pušač ili imate srčanih problema, jedan od predloga jeste i vakcinisanje. Treba znati da, iako vam ova vakcina kao i sve ostale neće pružiti stopostotnu zaštitu, ukoliko do upale pluća ipak dođe, vakcina neće dozvoliti da se upala dalje ozbiljno razvije.
Ostalima savetujemo: zdravu ishranu, dosta vitamina (voća i povrća), utopljavanje, umerene fizičke aktivnosti, izbegavanje hroničnog umora i stresnih situacija, prestanak pušenja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.