najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Uticaj braka na krvni pritisak

Klinička studija pokazala je da je srećan brak blagotvoran za visinu krvnog pritiska. Osobe koje su zadovoljne u braku imale su niži krvni pritisak nego osobe koje nisu u bračnoj zajednici, iako su vodile bogat društveni život i delovale vrlo zadovoljno. Takođe, osobe koje nisu u braku imaju niži krvni pritisak nego osobe koje su nezadovoljne i nesrećne u braku.

Vodeći naučnik ove studije dr Džulijan Holt-Lanstand (Dr.Julianne Holt-Lunstad), profesor psihologije Brigham Young univerziteta, konstatovala je da na visinu krvnog pritiska utiče prevashodno kvalitet braka, a ne brak sam po sebi.

Ispitivane su 204 osobe koje su u braku i 99 osoba koje nisu u braku. Ispitanici su nosili aparate za merenje krvnog pritiska danju i noću i ovi aparati su povremeno merili krvni pritisak nezavisno od situacije u kojoj su ispitanici bili.

Dr Džulijan Holt-Lanstand bila je iznenađena rezultatima: osobe koje nisu u braku imale su, uprkos bogatom društvenom životu, viši krvni pritisak od osoba koje su u bračnoj zajednici. Takođe, njihov krvni pritisak bio je viši noću, što je ukazivalo na povećan rizik od srčanih problema. Smatra se da osobe koje su u braku imaju niži krvni pritisak zbog redovnijih seksualnih odnosa i privrženosti partnera.

Ispitivanje dalje pokazuje da čak i dobro prijateljstvo nema tako blagotvoran uticaj na krvni pritisak kao intimni partner.

Ispitivanje je vršeno samo na osobama koje su u braku i na osobama koje su same i koje ne žive ni sa kim. Nema podataka o visini krvog pritiska osoba koje žive s partnerom u vanbračnoj zajednici.

3 komentara
  1. Marijana Paunović

    Dobro, sve je to lepo, ima dana kad je lepo, a šta ćemo onda kad dođe do bračne svađe pa ti muž digne pritisak? Meni lično je pritisak bio bolji pre braka. Pozdrav

  2. Hadija Hadžibegović

    Slažem se sa vama. Ipak u braku postoji uredan način života, a to puno znači. Ljudi koji su u vanbračnoj zajednici ipak žive u strahu da će biti ostavljeni i eto pritiska.

  3. Ljiljana Pantović

    Drago mi je da se neko bavi ovim pitanjem. Komentara nemam zato što je članak pozitivan.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike