Variranje krvnog pritiska

Variranje krvnog pritiska u srednjem dobu, pa čak i ranije, može znatno uticati na rizik od srčanog udara ili šloga kasnije u životu, pokazuje nova studija.

Analiza podataka iz sedam studija koje uključuju više od 61.000 ljudi jedna je od najobimnijih studija koje su ikada izvedene a bave se variranjem krvnog pritiska u srednjem dobu i uticajem toga na rizik od srčanog udara ili šloga.
Potvrđeno je da osobe sa normalnim pritiskom u 55. godini imaju veoma nizak procenat rizika od srčanog udara ili šloga – koji se kreće između 22% i 41%.
Kod onih koji u ovom dobu imaju povećan pritisak, postoji rizik između 42% i 69%.

Otkrića ovog istraživanja naglašavaju važnost održavanja normalnog krvnog pritiska u srednjem dobu, pa čak i ranije, kaže istraživač Norina Alen sa Medicinskog fakulteta Čikaškog univerziteta.

Više od 74 miliona odraslih u SAD ima povišen krvni pritisak, što znači da je njihov gornji pritisak viši od 140, a donji viši od 90.

„Kod osoba koje održavaju nizak pritisak, manji od 120 sa 80, postoji najmanji rizik“, kaže Alen. „Što duže u životu imate normalan pritisak, duže ne morate da razmišljate o rizicima.“

Koristeći rezultate, istraživači su bili u mogućnosti da ustanove životni rizik od srčanog udara, šloga i drugih srčanih bolesti kod belaca i afroamerikanaca.

Istraživači su ispitivali promene krvnog pritiska koje su se dešavale između 41. i 55. godine života, a onda su nastavili da prate stanje ispitanika sve do trenutka kada bi osoba imala srčani udar, šlog ili neki medicinski sličan problem, do smrti ili do 95. godine.

Do polovine šeste decenije života, otprilike 1 od 4 muškarca i 2 od 5 žena i dalje su imali normalan pritisak, a oko 50% muškaraca i žena imalo je povišen pritisak, ali ne dovoljno da bi se smatrao visokim.

Žene su imale veće povećanje pritiska nego muškarci u srednjem dobu, a afroamerikanci i afroamerikanke imale su veći životni rizik od povišenog pritiska, srčanog udara i šloga nego belci.

Na osnovu analize, istraživači su predvideli:

  • da će 2 od 3 (70%) ili veći broj muškaraca koji su dobili visok pritisak u srednjem dobu imati srčani udar ili šlog ili neki sličan problem do 85. godine
  • da će polovina žena koje imaju visok pritisak do ranih četrdesetih oboleti on neke srčane bolesti ili imati povećani rizik od šloga, kasnije u životu

Ova studija pojavila se u žurnalu „Cirkulacija“ (Circulation) Američke asocijacije za srce.

Nikad nije prekasno da se rizik od srčanog udara ili šloga smanji
Istraživači nisu ispitivali uticaj terapije na kontrolu visokog pritiska i životni rizik od srčanog udara i šloga. To je zato što lekovi nisu bili naširoko korišćeni kada se pritisak merio na početku istraživanja.

Dona Arnet iz Američke asocijacije za srce kaže da je iz kliničkih studija jasno da se terapijom za kontrolu pritiska smanjuje životni rizik od srčanog udara, šloga i sličnih oboljenja.

Arnet kaže da nikad nije kasno da se umanji rizik od ovakvih oboljenja izmenama u načinu života i terapijom lekovima.

„Ovo istraživanje pokazuje da je normalan pritisak u srednjem dobu dobar pokazatelj zdravlja za kasniji period u životu. Fizička aktivnost, održavanje zdrave telesne težine, zdrava ishrana i terapija lekovima – zajedno mogu značajno pomoći da se rizik smanji“, kaže ona.

2 komentara
  1. Milan011

    Po BMI-u imam normalnu težinu, imam 22god i varira mi između 120 i 140 konstantno, a bilo je slučajeva da imam 160/90 bez da sam se tog dana iznervirao. Već neko vreme sam izmenjao režim ishrane, dosada je pokazalo blage rezultate… Poznanik je imao 220 pritisak 2x, skoro pa je moždani udar imao u srednjim godinama i sa striktnom ishranom je rešio problem da ima 120 – ali cena je bila ogroman gubitak težine da je sad poprilično mršav.

  2. Anonimni

    pijem redovno terapiju ali mi u jesen pritisak varira od 160/80 do 120/80 pa i nizi ne gusi me,ne steze u prsima ali se ne osjecam dobro zbog tog variranja

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike