Vitamin C i moždani udar

U jednoj maloj studiji, francuski istraživači došli su do rezultata da su ljudi sa nedostatkom vitamina C pod većim rizikom za krvarenje u mozgu (hemoragijski moždani udar).

Hemoragijski moždani udari čine samo 15% svih moždanih udara, ali su obično smrtonosniji od ishemijskih moždanih udara, koji se javljaju kada je krvni sud u mozgu blokiran.

Istraživanje

„Nizak nivo vitamina C u organizmu povećava rizik od spontanog krvarenja u mozgu“, rekao je vođa istraživanja, dr Stefan Vanier iz Univerzitetske bolnice u Reneseu.

Tim istraživača je pregledao 65 pacijenata koji su pretrpeli hemoragijski moždani udar, poredeći ih sa 65 zdravih ljudi.

Uzorci krvi su pokazala da je 41% učesnika imalo normalan nivo vitamina C, 45% osiromašeni nivo vitamina C, a 14% je imalo manjak vitamina C. U proseku, oni koji su imali moždani udar imali su osiromašeni nivo vitamina C, dok su zdrave osobe imale normalan nivo vitamina C. Osiromašeni nivo vitamina C povezan je i sa dužom hospitalizacijom pacijenata, ali ne i sa većim rizikom od smrti.

Istraživači nisu sigurni koliko se rizik može pripisati nedostatku vitamina C. Nivoi vitamina C bili su značajno niži kod pacijenata koji su imali krvarenje u mozgu u odnosu na zdrave ljude, ali nije ustanovljena kvota rizika.

Ova veza se verovatno odnosi na ulogu vitamina C u snižavanju krvnog pritiska i održavanju krvnih sudova. Uprkos otkrivanju veze između nivoa vitamina C i rizika od hemoragijskog moždanog udara, nije nađena direktna uzročno-posledična veza.

Vitamin C se nalazi u voću i povrću, kao što su pomorandže, limun, jagode, paprike i brokoli.

Vanier je izjavio da ova otkrića daju obrazloženje za testiranje efikasnosti vitaminskih suplemenata C u sprečavanju krvarenja u mozgu. On ipak ne preporučuje uzimanje većih količina dodataka na bazi vitamina C.

Najbolje je da se vitamin C unosi u telo kroz ishranu, jer se onda unose i druge korisne materije u organizam.

Reakcije

Dr Ken Uchino, specijalista za moždane udare na klinici Klivlend u Ohaju, smatra da nove studije i istraživanja treba da potvrde moguću vezu između nivoa vitamina C u organizmu i krvarenja u mozgu.

Poznato je od ranije da nedostatak vitamina C dovodi do skorbuta, koji može da izazove krvarenje desni, ali još nema konkretnih dokaza da bi to moglo imati veze sa krvarenjem u mozgu. Sa druge strane, nedostatak vitamina C samo može da ukazuje na ukupno vođenje „nezdravog načina života“ pacijenta, što znatno povećava rizik za nastajanje moždanog udara.

Visok krvni pritisak može biti posledica alkohola, prekomerne težine i drugih faktora rizika za krvarenje u mozgu.

Ova studija ponovo upozorava ljude da treba da budu oprezni u svojim prehrambenim navikama, rekao je dr Luis Morledge, internista u Lenok Hil bolnici u Njujorku: „Čovekova ishrana treba da bude zasnovana na voću i povrću, a ne na multivitaminima.“

Napomena

Važno je napomenuti da su ovi podaci i zaključci nedavno prezentovani na sastancima medicinskih stručnjaka i obično se smatraju preliminarnim dok ne budu objavljeni u recenziranim medicinskim časopisima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike