najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Voće, povrće i rak dojke

Novo istraživanje pokazuje da su žene sa visokim nivoima karotenoida, tj. hranljivih materija koje se nalaze u voću i povrću, izložene manjem riziku od raka, naročito onih oblika raka koji su teži za lečenje i imaju lošije prognoze.
Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard pogledali su rezultate različitih studija koje su se bavile merenjem nivoa karotenoida u krvi kod žena. Otkrili su da su žene sa najvišim nivoima karotenoida imale manji rizik od raka dojke od onih sa najnižim nivoima.
Ova povezanost bila je takođe primetna kod pušača, kao i kod gojaznih i žena sa prekomernom težinom.
Karotenoidi su mikroelementi koji se nalaze u voću i povrću i daju im blistave narandžaste, žute i crvene boje. U namirnice koje predstavljaju bogat izvor karotenoida spadaju šargarepa, slatki krompir, spanać, kelj, crvena paprika i drugo.
Visok nivo karotenoida u krvi može naročito zaštitno delovati od raka dojke kome nije potreban estrogen za rast.
O istraživanju
Istraživanje je kombinovalo podatke osam različitih studija u kojima je učestvovalo više od 3.000 žena sa rakom dojke i skoro 4.000 zdravih žena.
Istraživači kažu da nije u potpunosti jasno da li karotenoidi direktno smanjuju rizik od raka. Međutim, Stefani Bernik, šef hirurške onkologije Lenoks Hil bolnice u Njujorku, tvrdi da se poruka ženama nije promenila: „Kada je u pitanju smanjenje rizika od bilo koje vrste raka, a ne samo raka dojke, poznato je da ishrana bogata voćem i povrćem, sa malim unosom masti i proteina životinjskog porekla, može da pomogne. Ovo istraživanje još jednom potvrđuje već poznate rezultate.“
Ona dodaje da je posebno važno da puno voća i povrća u ishrani može biti naročito korisno za žene zbog rizika od tumora koji ne zavise od estrogena. U ovu kategoriju spadaju mnoge žene sa porodičnom istorijom raka dojke i specifičnih genetskih mutacija koje dramatično povećavaju rizik od ove bolesti.
Sju Fridman se slaže da je zdrav način života važan za žene sa genetski povećanim rizikom od raka. Ona je izvršni direktor genetskog istraživanja i grupe podrške koja pomaže ženama da se suoče sa rakom. Međutim, ona dodaje da održavanje zdravog načina života nije garancija da žene sa visokom rizikom neće dobiti rak i da to ne može predstavljati zamenu za redovne kontrole.
Ona to zna iz sopstvenog iskustva. Redovno je vežbala, nije pušila, konsumirala je alkohol i bila je vegetarijanac 15 godina kada joj je dijagnostikovan rak u 33. godini. Za to vreme nije znala da nosi BRCA2 tumor mutaciju, koja dramatično povećava rizik od raka dojke. Danas, nakon 14 godina, Friden veruje da je njen zdrav život jedna od mnogih stvari koje su doprinele tome da se izbori sa ovom opakom bolešću.
„Važno je znati da voće i povrće može sprečiti rak dojke, ali to ne znači da visokorizičnim ženama treba dati lažni osećaj da ne treba ići na redovne preglede samo zato što se hrane pravilno“, kaže Friden.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike