U trendu

Vremenske promene i bol u leđima

Uverenje da bol u krstima zavisi od vremenskih prilika ili od promene vremenskih uslova izgleda nije tačno – rezultati su nove studije.

Istraživači iz Australije pratili su skoro 1.000 pacijenata sa dijagnozom akutnog lumbalnog bola na primarnim klinikama u Sidneju. Upoređivali su promene vremenskih uslova sa početkom bolova u leđima pacijenata, nedelju dana i mesec dana pre nego što su počinjali bolovi.

Nije pronađena veza između bola u leđima i prethodne promene temperature, vlažnosti, vazdušnog pritiska, pravca vetra i padavina. Veće brzine vetra i naleti vetra neznatno su povećavali rizik od lumbalnog bola, ali ne u klinički značajnom stepenu.

„Mnogi pacijenti veruju da vremenske promene imaju veliki uticaj na bolove i druge simptome. Međutim, postoji nekoliko studija koje pokazuju da promena vremena i bolovi nisu međusobno povezani“ – naveo je u izveštaju vodeći istraživač dr Danijel Stefens sa Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetu u Sidneju. „Naša otkrića opovrgla su ranija verovanja da pojedini vremenski uslovi povećavaju rizik od bolova u donjem delu leđa“, napominje Stefens.

Prethodne studije su pokazale da su hladno ili vlažno vreme i promene vremena povezani sa pogoršanjem simptoma kod osoba sa nekim hroničnim bolnim stanjima.

Na osnovu novih saznanja, istraživači smatraju da su potrebne dodatne slične studije da bi se ispitao uticaj – ako postoji – promene vremena na stanja kao što su fibriomijalgija, reumatoidni artritis i osteoartritis.

Prema istraživačima, skoro svaka osoba oseti bol u krstima u nekom trenutku svog života. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da skoro jedna trećina svetske populacije ima probleme sa bolovima u leđima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Arthritis Care & Research“.

Napomena

Već smo pisali da je prema nekim istraživanjima glavobolja često povezana sa promenama vremena. Zato i pacijenti sa hroničnim bolovima u krstima povezuju svoje bolove sa vremenskim promenama, pa su opravdani zaključci istraživača da su potrebna dodatna ispitivanja i istraživanja.

1 komentar
  1. Miša

    Čista laž to što pišu o vremenu i bol u ledjima.Uvek imam najjače bolove upravo kada je promena vremena.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike