U trendu

Vruć hleb radi nešto jezivo vašem telu!

Da li znate nekoga ko ne voli sveže pečen, vruć hleb? Već sam miris deluje opojno na naša čula, hrskava korica koja krcka pod zubima, a unutra testo meko poput pamuka… Ako ste vi od onih koji ne mogu da mu odole, sledi loša vest – vašem telu ovo nikako ne prija, a negativne posledice su brojne…

Da bi testo naraslo i postalo rastresito i vazdušasto koristi se kvasac. Tokom njegove fermentacije oslobađa se ugljen-dioksid zahvaljujući kome je testo tako vazdušasto. Nakon pečenja hleba, vrući kvasac je aktivan još 6-7 sati. Kada jednom dođe u želudac, on tamo nastavlja da se fermentiše što dovodi do povećanja kiselosti želuca. Sledeća negativna posledice koja se javlja jeste upala sluznice, što može da izazove gastritis i čir na želucu.

„Lepljivost“

Kod vrućeg hleba korica je hrskava, a testo iznutra je meko i praktično se lepi pri svakom zalogaju, a to je upravo ono što pravi problem. Ova „lepljivost“ čini da se stvaraju grudvice, koje izazivaju neprijatan osećaj u crevima i nadutost. To je zato što su komadi suviše „gusti“ i želudačni sok često ne može da ih „razloži“ i svari. Zato, ako ste primetili da nakon ručka osećate težinu u stomaku, obratiti pažnju na hleb koji jedete, zamenite ga ili potpuno isključite iz ishrane.

Bolja opcija

Glavnu opasnost po zdravlje predstavlja hleb koji se priprema sa kvascem. Probleme možete da izbegnete tako što ćete preći na onaj koji se priprema bez ovog sastojka i koji neće naneti štetu organizmu čak ni kada je vruć. Takođe, mnogo je zdraviji onaj koji se pravi od integralnih žitarica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.