U trendu

Zauške

Nekada je od dečjih bolesti kao što su zauške bilo mnogo više obolelih nego danas. Iako su zauške u SAD skoro iskorenjene, igrači jednog hokejaškog tima nedavno su dobili ovu zaraznu bolest. Sada se u široj američkoj javnosti postavlja pitanje zašto se ova bolest vratila i da li postoji opasnost od nje.

Zauške su u stvari jedna vrsata zapaljenja ušnih kanala i organa za disanje u glavi. Zauške prati jeza, drhtavica, glavobolja i povišena temperatura. Ova bolest u najvećem broju slučajeva nije opasna, ali moguće su i ozbiljne komplikacije. Bolest se prenosi kapljično, mada se može preneti i preko urina.

Dečji lekari navode da su danas zauške vrlo retke. Razlog je vakcinacija dece, još dok su mala, od malih boginja, zaušaka i rubeola (MMR), a druga vakcinacija vrši se u uzrastu od 5 godina i zato postoji zaštićenost u čak 90% slučajeva.

Ukoliko postoji samo jedna vakcina MMR, zaštita nije dovoljna jer iznosi samo 78%. Pored toga, bliski kontakt sa drugim ljudima (u autobusu, svlačionici) uslovljava veću izloženost infekciji. Zato se smatra da su igrači hokejaškog tima bili u savršenoj poziciji da dobiju ovu bolest. Takođe, postoji verovatnoća da neko od hokejaša nije bio vakcinisan, što je u nekim zemljama, nažalost, „postalo moda“, a može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice.

Bitno je naglasiti da ova infekcija kod odraslih osoba može da izazove ozbiljne komplikacije kao što su encefalitis (zapaljenje mozga), meningitis (upala sluznice mozga) i orhitis (bolno oticanje testisa).

Kao osnovna mera zaštite od ove infekcije navodi se MMR vakcinacija dece, obavezno dva puta, radi postizanja maksimalne zaštite.

Ukoliko želite da proverite, naročito odrasli rođeni između 1970. i 1992. godine, da li ste jednom ili dva puta vakcinisani, to možete da uradite sa svojim lekarom na osnovu analize krvi za proveru svog nivoa antitela.

Najbitnije je radi sprečavanja infekcija:

  • prati ruke pre jela
  • nemojte deliti hranu, piće ili vodu iz flašice
  • obavezna vakcinacija

Ako se držimo ovih staromodnih pravila, bićemo dobro zaštićeni od ovih bolesti iz detinjstva, kao i od mnogih drugih infekcija.

Napomena

Vakcina MMR uvedena je od osamdesetih godina kod nas i veoma je važno da se deca na vreme vakcinišu (do dve godne starosti), jer je vakcina bezopasna, a komplikacije od vakcine su veoma retke. Rizik od zaušaka i mogućih komplikacija ako deca nisu vakcinisana – mnogo je veći nego što bi bio rizik od vakcine i zato decu treba vakcinisati kako ih ne bismo izlagali nepotrebnom riziku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)