Zelena stolica – znak za uzbunu?

Obraćanje pažnje na boju mokraće i boju stolice je sasvim normalna stvar. Iako mnogi o tome ne govore jer su u pitanju fekalije savetuje se bolja informisanost. Mnogi su u zabludi kada zbog promena boje stolice sa braon u zelenu misle da to nije važno. A u zabludi su i osobe koje misle da svaka promena boje ili mirisa stolice znači prve simptome neke bolesti ili virusa.

Zelena stolica je najčešće posledica hrane zelene boje, poput: spanaća, brokolija, zelene salate, graška ili boranije, koja je u organizmu pomešana. Osim toga zelenu stolicu mogu prouzrokovati i pojedini lekovi ili dodaci ishrani sa sadržajem gvožđa.

Zelena stolica kod dece nije neuobičajna pojava a najčešće se javlja kao posledica nedostatka masti u ishrani koja utiče na varenje mleka u organizmu. Kod novorođončadi, zelena stolica je normalna do formiranja crvenih bakterija.

Kod žena se osim navedenog zelena stolica može pojaviti kao posledica uzimanja leka za kontracepciju. Ne treba zaboraviti da je zelena stolica česta pojava u slučaju dijareje.

Podsećamo da nepotrebnu zabrinutost može izazvati crvena boja stolice uzrokovana „crvenom hranom“ kao što je cvekla.

Kada kod lekara?

Savetuje se poseta lekaru u slučajevima kada se zelena stolica javlja više od 4 dana zaredom u vidu proliva. Tada se takođe predlaže uzimanje dosta tečnosti da ne bi došlo do dihidratacije organizma.

Kako god bilo, zelena stolica nije nešto što je opasno po život, ali jeste nešto na šta treba obratiti pažnju.

Napišite komentar