U trendu

Žene pušači u većoj opasnosti od bolesti disajnih organa

Žene pušači skolonije su oštećenju disajnih organa nego muškarci. Čak i samo nekoliko cigareta dnevno mogu ozbiljno da oštete pluća – zaključci su najnovijeg ispitivanja prezentovanog 25. maja 2009. godine na kongresu Američkog udruženja specijalista za grudne bolesti održanog u San Diegu u Kaliforniji.
Naučnici sa Medicinskog fakulteta Harvard u SAD i Univerziteta u Bergenu u Norveškoj pronašli su da žene pušači pate od smanjene funkcije pluća kada su kraće vreme izložene i manjoj koncentraciji nikotina nego muškarci.
Dr Daun Demeo (Dawn DeMeo), asistent interne medicine na Harvardu i jedan od autora ove studije, izjavio je da mnoge žene smatraju da pušenje nekoliko cigareta na dan ne može da izazove nikakva oštećenja i da su izložene minimalnom riziku. Međutim, ova studija je pokazala da ne postoji minimalna količina cigareta koja neće izazvati probleme sa disanjem.
Ispitivane su osobe koje su još uvek aktivni pušači i one koje su prestale da puše. Podelili su ih u dve grupe: prvu, od 954 osobe sa simptomima hronične opstrukcije disajnih puteva, i drugu, kontrolnu grupu od 955 osoba. Najveća razlika između polova primećena je kod osoba koje su bila mlađe od 60 godina i pušile manje od 20 cigareta dnevno u periodu od 20 godina, i to u grupi koja je imala hroničnu opstrukciju disajnih puteva.
Hronična opstrukcija pluća je bolest koju karakteriše jako otežano disanje i najčešće je prouzrokovana pušenjem. Često je praćena hroničnm bronhitisom i emfizemom.
Druga studija je posmatrala 683 osobe obolele od raka pluća u jednom švajcarskom centru za lečenje pluća. Rezultati tog ispitivanja pokazali su da žene pušači ranije obole od raka pluća, iako su pušile manji broj cigareta od muškaraca. Zaključak je da žene imaju povećanu prijemčivost za bolesti disajnih puteva.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike