U trendu

Zika virus – u susret Olimpijadi

U susret Olimpijadi u Brazilu ove godine, Zika virus izaziva bojazan kod domaćina, mnogih sportista i velikog broja turista koji nameravaju da posete Brazil.

Neki sportisti već su najavili povlačenje sa učešća na Olimpijadi, istakavši da je njihovo zdravlje i zdravlje njihovih porodica bitnije od svega.

Iako se smatra da je rizik od infekcije Zika virusom na Olimpijadi veoma mali, pojedini sportisti ne žele da rizikuju. Podsećanja radi, ovaj virus izaziva, preko trudnih žena, mikrocefaliju, pa se bebe rađaju sa abnormalno malim glavama. Virus se prenosi ujedom komarca, ali i seksualnim odnosom. Virus je zabeležen kod ljudi na područjima Južne Amerike, Azije, Afrike i na Pacifiku.

Britanski skakač Greg Reterford zamrznuo je svoju spermu pre Olimpijade zbog zabrinutosti od vurusa. U intervju za novine, on i njegova partnerka izjavili su da žele da osnuju porodicu u budućnosti, pa ne bi želeli da se on izlaže nepotrebnom riziku u Brazilu.

Nekoliko zdravstvenih stručnjaka prokomentarisalo je da komarci koji prenose virus žive u naseljenim mestima i od svog staništa retko idu dalje od 50 metara.

Takođe, u saopštenju navode da većina osoba oboli od blaže varijante virusa koja prolazi uz terapiju za nedelju dana. Slično je i sa stomačnim infekcijama za koje se smatra da će biti česta pojava tokom Olimpijade.

Najviše procene za rizik od Zika virusa kreću se od samo 10 do 20 slučajeva inficiranja u odnosu na pola miliona očekivanih gostiju, kako sportista tako i posetilaca tokom Olimpijade.

Na kraju sve zvanične zdravstvene institucije, kako u Brazilu tako i širom sveta, kao i Međuanarodni olimpijski komitet, u svim dosadašnjim saopštenjima navode da je malo razloga za brigu od Zika virusa i da su klasične mere predostrožnosti protiv komaraca sasvim dovoljne za zaštitu od virusa, kao i da će domaćini preduzeti sve neophodne mere da se svi učesnici i posetioci osećaju bezbedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.