Zimska cimetoterapija

Hladno vam je? Kome nije u zimsko doba? Mnogi će se u toku zime zavući u kuću i trudiće se da ne izlaze iz nje, osim kad moraju. To i nije baš dobra ideja, jer što se više zavlačite u kuću, sve će vam hladnije biti kad izađete. Zašto? Zato što preteranim utopljavanjem oslabljujete sopstvenu cirkulaciju, a onda i ne možete da se ugrejete jednom kad izađete iz kuće; da i ne spominjemo da je totalno „aut“ sve vreme se kriti od zime i hladnoće.

Trenutno je u celom svetu (bar u onom delu gde je zima) veoma „in“ boriti se s hladnoćom začinima, to jest, začinima i aromaterapijom. Ako i vi želite da pratite svetske trendove ili, jednostavno, da se ugrejete, sve što vam je potrebno jeste cimet. Pored toga što lepo miriše, za cimet je, sasvim slučajno, otkriveno i da podstiče cirkulaciju i pozitivnu energiju. Evo kako to možete da iskoristite na najjednostavniji mogući način.

Cimet možete koristiti u hrani. Ima prijatan, a ne preterano jak ukus. Pošto je slatkast, nije baš preporučljivo dodavati ga u slana jela; predlažemo vam da u svaki desert dodate kašičicu cimeta – slatkiš će od toga dobiti bolji ukus, a vama će se poboljšati cirkulacija i raspoloženje. Pored toga, cimet možete koristiti i u piću. Lepo ide dodatak cimeta u čaju od jabuke ili u kafi, a možete napraviti i voćni punč sa cimetom (pomešajte sok od jedne sveže isceđene pomorandže sa dva decilitra soka od grožđa, korom od cimeta i dva oraščića, sve zajedno zagrejte, ali nemojte da kuvate, ostavite da odstoji deset minuta i popijte vruće).

Ukoliko u sobi imate mirišljavu lampu, nabavite cimetovo eterično ulje – biće vam dovoljne dve kapi ulja da vam cela soba prijatno zamiriše. To je naročito „kul“ kad vam dođe u posetu smrznuta i bezvoljna ekipa – uz voćni punč sa cimetom i u sobi koja miriše na cimet vrlo brzo će se stvoriti super atmosfera i zaboravićete da ste bili neraspoloženi zbog ružnog vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.