U trendu

Alfa Romeo 8C Spider: radost za 500 srećnika

Dve godine pošto je na stazi u Balocco-u predstavljen model Alfa Romeo 8C Competizione, priča se na neki način ponavlja. Model Alfa 8C Competizione veoma brzo je prodat u najavljenih 500 primeraka, ali je već tada inženjerima postavljeno pitanje može li to isto, ali bez krova? Odgovor je bio potvrdan, tako da je sada pred nama novi model – Alfa Romeo 8C Spider.
Estetski gledano, Alfa Romeo 8C Competizione je bio savršen, a šta tek reći kada se skloni krov? Ništa, samo treba uživati. U unutrašnjosti je sve ostalo isto – najbolji materijali i vrhunska obrada za 500 srećnika koji će postati vlasnici novog Alfa Romeo 8C Spider. Oprema je očekivana, ali pravi biser ovog automobila ipak je njegova tehnika. Inženjeri su želeli da odgovore na izazov kako ostaviti iste vozne karakteristike i performanse modela Alfa Romeo 8C Competizione, ali bez krova. Zbog toga je automobil znatno ojačan (ima 80 kilograma više), a sniženo mu je i težište. Unutrašnji prostor je kompletno zaštićen od turbulencija strujanja vazduha, čak i pri najvećim brzinama.
Ono što ne možemo opisati jeste zvuk koji proizvodi Alfa Romeo 8C Spider. To je prava melodija koju treba doživeti. Karoserija je dovoljno kruta i jaka, uprkos nedostatku krova, a upravljač je izuzetno direktan. U Alfa Romeo-u su insistirali na tome da nema elektronike na vešanju i upravljaču. Ipak, elektronika je prisutna u kontroli stabilnosti, ali se ona može i potpuno isključiti. Zahvaljujući odnosu težine od 50 odsto na prednju i zadnju osovinu, automobil je odlično izbalansiran.
Za sigurno zaustavljanje brinu se keramičke kočnice, koje su izuzetno efikasne i izdržljive. Jedini problem s takvim automobilima je što vreme u njihovom društvu brzo prolazi, i treba se vratiti u stvaran svet. Samo će 500 srećnika moći svaki dan da se probude sa saznanjem da mogu da sednu u Alfa Romeo 8C Spider. Odmah posle najave modela Alfa Romeo 8C Spider, Alfa Romeo je primio čak 1.200 ozbiljnih upita za kupovinu ovog automobila. Od toga, već sada je uplaćeno 350 predračuna. To znači da je slobodno još samo 150 primeraka. Poznato je da je Nemačka najveće tržište za Alfa Romeo 8C Spider s kvotom od 100 vozila, zatim sledi Italija sa 75, Japan, Holandija i Belgija sa 50, dok je za SAD predviđeno samo 35 primeraka. Za naše tržište verovatno nije predviđen nijedan primerak ovog automobila, a cena mu je prilična – oko 300.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.