Alfa Romeo Giulietta – model za spas poznate marke

Fijat je jedan od retkih proizvođača automobila koji 2009. nije preterano osetio svetsku ekonomsku krizu. Prodaja automobila u Evropi je porasla, ušli su u posao s Krajslerom radi osvajanja američkog tržišta. Međutim, postoji i jedan problem u poslovanju ove auto-kompanije, a taj problem postoji već duže vreme i dosad nije rešen na uspešan način. Reč je o Alfa Romeu, koji već praktično punu deceniju posluje s negativnim bilansom. Taj negativni bilans kreće se između 200 i 400 miliona evra godišnje i čini se da je direktorima grupe Fijat već svega dosta. Čak je dovedeno u pitanje i dalje postojanje same marke, koja je na svoj način obeležila automobilsku istoriju. Alfa Romeo je i tokom osamdesetih i kasnije, početkom devedesetih godina prošlog veka već bio u sličnoj situaciji.
A tada se dogodio model 156, koji je sasvim preokrenuo trend. Alfa Romeo je opet bio u trendu, prodajni rezultati bili su odlični. Međutim, usledilo je tipično italijansko spavanje na lovorikama. Alfa 156 nosio je prodaju u određenom periodu, ali sve ima svoj vek trajanja, pa tako i oni najuspešniji modeli. Naslednik, model 159, nije ni približno ponovio uspeh modela 156. Zamera mu se suviše konfekcijski izgled, koji je u velikoj meri baziran na 156-ici. Ni ostali modeli, kao što je 147, ili 166, nisu baš razgrabljeni na evropskom tržištu. Hoće li novi model Alfa Romeo Giuletta biti prekretnica, kao što je to bila 156-ica? Iako možda nije reč o biti ili ne biti za Alfu, činjenica je da njena budućnost zavisi od uspeha ovog modela. Pominje se da modeli 159 i 166 neće imati direktne naslednike, već bi se za to iskoristili neki Krajslerovi modeli. Novi Alfin kompakt direktan je konkurent VW Golf-u, a kompanija ne krije ambicije da Alfa Romeo Giuletta bude njihov najprodavaniji model.
Iako se kaže da je lepota u oku posmatrača, Alfa Romeo Giuletta sigurno spada među dizajnerski najuspešnije i najmaštovitije automobile kompakt klase. On spaja najbolje elemente klasičnog Alfinog i modernog dizajna u celinu koja će mnogim kupcima biti neodoljiva kada novi model stigne u prodaju tokom leta 2010. godine. Na prednjem delu automobila nalaze se iskošena prednja svetla sa LED lampicama za dnevnu vožnju, specifičan "V" poklopac motora i do sada najimpresivnija Alfina trouglasta maska, koja u donjem delu razdvaja poveći usisnik vazduha. Podjednako upadljiv i prepoznatljiv zadnji deo ima svetla u LED tehnologiji, a u slučaju snažnijih modela i dve izduvne cevi. Novi kompakt će se nuditi samo u verziji s petoro vrata, a kvake za zadnja vrata biće skrivene kod "C" nosača krova.
Unutrašnjost automobila navodno će biti veoma kvalitetna, bez traljavsti koja se u pojedinim detaljima mogla zameriti prethodniku. Osim fotografija sedišta, Alfa još nije otkrila kako će izgledati vozačko okruženje, ali imaće poznatu instrument tablu s okruglim brzinomerom i obrtomerom izdvojenim u posebna kućišta i privlačnu centralnu konzolu sa zanimljivim prekidačima. Na nivou konkurenata, slično "golfu", trebalo bi da bude i ponuda prostora i prtljažnik čija će osnovna zapremina iznositi 350 litara. Alfa Romeo Giuletta je navodno nastao na novoj platformi koja koristi Macpherson prednje i "multilink" zadnje vešanje, koje će u kombinaciji sa DNA sistemom, korišćenim u modelu Alfa MiTo, garantovati odlične vozne karakteristike uz podjednako uverljivu udobnost. Alfa Romeo Giuletta imaće svetsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi u martu 2010. godine, a prodaja počinje u leto. Cene još nisu poznate.
Alfa Romeo Giuletta će nuditi pet modernih turbomotora koji zadovoljavaju Euro V norme o dozvoljenoj emisiji CO2. Osnovni 1,4-litarski benzinac razvija 120 KS, a njegova sofisticiranija MultiAir verzija 170 KS. Nova generacija Multijet dizelaša nudi se u 1,6-litarskoj verziji sa 120 KS i u 2-litarskoj sa 170 KS. Najsnažniju Quadrifoglio Verde verziju pokreće 1,8-litarski turbo benzinski motor oznake 1750 TBi, koji razvija 235 KS. Zanimljivo je da će svih pet motora serijski dolaziti sa "start/stop" sistemom, koji će pomoći smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2. Neki od motora moći će da se naruče i s veoma efikasnom Q2 elektronskom blokadom diferencijala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.