najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Auto koji je promenio svet (foto)

U istoriji Forda biće upamćena 1914. godina kada je Model T bio u punom zamahu. Naime, 9 od 10 automobila koji su tada vozili po putevima širom zemaljske kugle bili su upravo ovi modeli – crne boje. Taj fascinantan podatak najbolje oslikava popularnost i proboj koji je Ford ostvario svojim modelom.

Na kraju priče, 1927. godine statistika će pokazati da je ukupno prodato neverovatnih 16,5 miliona Forda Modela T.

I danas je Model T u top 10 najprodavanijih modela automobila, između Accorda i Passata. Samo što je Folksvagenu za toliki broj prodatih automobila bilo potrebno sedam generacija Passata, a Hondi čak devet generacija Accorda. Ford model T je sa druge strane bio gotovo isti kroz čitav svoj vek.

Broj od 16,5 miliona prodatih modela T fascinantna je i zbog toga što u vreme njegove popularnosti pola sveta zapravo nije znalo šta je uopšte automobil. Sa druge strane, u onom ostatku sveta koji je bio napredniji, gotovo svako je mogao da priušti novi Model T. Bila je to prava revolucija automobilske industrije, iako šest godina ranije nije uopšte tako izgledalo.

Ford Model T pojavio se 1. oktobra 1908. godine. Bio je to još samo jedan u nizu automobila u stotinama pogona širom Evrope i Amerike. Neudoban, komplikovan za vožnju i previše skup da bi o njemu mogao da razmišlja prosečni radnik. U to vreme, Ford Model T koštao je 850 dolara, a prosečni radnik zarađivao je tek oko 300 godišnje.

Desetak godina kasnije stvari su izgledale potpuno drugačije. Automobil je tada koštao 360 dolara, a prihodi prosečnog radnika narasli su na oko 1000 dolara godišnje.

Tajna jeftinog automobila bila je proizvodnja na pokretnoj traci. Dok jedni tvrde kako je Henri Ford taj koncept ukrao iz švajcarskih manufaktura satova, druge informacije govore da je na nju došao kada je posetio lokalni pogon za klanje i preradu životinja. Princip pokretne trake ubrzao je proizvodnju desetak puta i smanjio troškove za više od 80% i tako lansirao Model T u orbitu automobilskog sveta.

Iako se Model T kroz dvadesetak godina karijere nije promenio, napravljene su broje modifikacije. Radi uštede 1912. godine nestali su delovi od mesinga, 1915. je kontrolna ploča od drveta trešnje zamenjena jeftinijom varijantom, a iste godine su farovi pokretani Acetilenom zamenjeni električnim. Godine 1917. ručna truba je zamenjena električnom, a 1919. na popis dodatne opreme stiže i elektropokretač motora.

Ford je 1914. rekao – Model T možete dobiti u bilo kojoj boji -pod uslovom da je crna! Bila je to šala na račun činjenice da se zaista prodavao samo u crnoj boji. Na početku se nudio i u crvenoj, zelenoj i sivoj, ali kako se proizvodnja ubrzala i došla do neslućenih kapaciteta, ostala je samo crna, prenosi portal 24sata.hr

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike