Boston konsalting: “Car-sharing” preti prihodima autoindustrije

Globalna ekspanzija sistema iznajmljivanja automobila na kraće vreme (car-sharing) naštetiće tradicionalnoj prodaji vozila i prihodima do 2021. godine, ali ni približno toliko kao rast proizvodnje automatizovanih automobila bez vozača, procenjuje kompanija Boston konsalting.

Evolucija usluge iznajmljivanja automobila, koju pružaju kompanije Avis badžet, Zipkar, Dajmler i Kar2Go, mogla bi da smanji globalnu prodaju vozila i do 550.000 jedinica do 2021, a proizvođače vozila će koštati više od osam milijardi dolara u izgubljenim prihodima, navodi se u istraživanju, koje prenosi britanska agencija Rojters.

U analizi se, međutim, predviđa da će usluga iznajmljivanja automobila na kraće vreme, kada se vozilo preuzima i ostavlja posle vožnje na rezervisanim parking mestima koja se nalaze na određenim lokacijama u gradu, imati daleko veći uticaj u Evropi i Aziji nego na području SAD-a.

Očekuje se da će američki proizvođači automobila zbog korisnika usluga car-sharinga u 2021. godini imati godišnji gubitak prodaje od oko 52.000 vozila, ali će se to delimično nadoknaditi prodajom automobila car-sharing kompanijama, koja bi, prema procenama, trebalo da iznosi 44.000 jedinica godišnje.

Iz tog razloga će ih smanjenje prodaje od 8.000 vozila godišnje koštati prihvatljivih 500 miliona dolara.

Osim toga, kako bi dodatno proširili ponudu, van oblasti tradicionalnog vlasništva nad vozilom, američki proizvođaci, poput Forda i Dženeral motorsa (GM), na nekoliko tržišta investiraju u car-sharing.

U studiji se, međutim, navodi i da će autonomna vozila imati veći uticaj na prodaju novih vozila nego što će to imati car-sharing, ali ne pre 2027. godine.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake