najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Dve decenije Škode Oktavije

Prva Škoda Oktavija sišla je sa proizvodne trake u novoizgrađenoj fabrici u Mlada Boleslavi, u Češkoj pre dve decenije. Oktavija je svojim dolaskom označila prekretnicu u svojem poslovanju. Nakon prelaznih rešenja u vidu Favoritke i kasnije Felicije, Oktavija je stigla kao prvi „zapadnoevropski“ model Škode, koji u svakom pogledu ispunjava očekivanja.

Osim modernog izgleda Oktavija od prvog dana nudi rekordnu prostranost, a velika peta vrata osiguravaju visoku praktičnost. Sa više od pet miliona prodatih vozila, Oktavija je najbolje prodavani model u 121 godina postojanja Škode.

Sve je krenulo 1992. godine, godinu dana nakon što je Škoda završila pod okriljem VW. Prvi pravi projekat bio je Oktavija, a u razvoju su korišćeni tada najnapredniji algoritmi i tehnologije. Javnost će prve rezultate videti u februaru 1995. godine, kada je u Mlada Boleslavi položen kamen temeljac za novu proizvodnu liniju, na kojoj će 18 meseci kasnije započeti proizvodnja Oktavije.

Model se u prvoj godini prodaje nudio isključivo u liftback izdanju sa prtljažnikom kapaciteta 528 litara. 1998. godine stiže karavan, a kasnije su na red došli 4×4 modeli, kao i specijalni L&K i RS modeli. U razdoblju od juna 1996. do novembra 2010. u celom svetu je isporučeno 970.000 vozila u limuzinskoj i više od 470.000 vozila u karavanskoj verziji.

Druga generacija Oktavije je nastavila uspešnu priču svoje prethodnice: Od 2004. do 2013. godine 1,6 miliona kupaca odlučilo se za limuzinsku verziju, a 900.000 za karavansku verziju. Treća generacija se proizvodi od 2012.

Osim u matičnoj fabrici u Češkoj, Oktavija se proizvodi i u Kini, Indiji, Rusiji i Kazahstanu, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike