Ekscentrični „belgijanac“

Sredinom januara u Belgiji, u Briselu održan je jedan od prvih evropskih sajmova automobila u kalendarskoj 2008. godini – European Motor Show Brussels. Matična belgijska kompanija „Tony Gillet“, koja je dobila ime po poznatom reli-takmičaru s tih prostora, predstavila je ekscentrično, snažno i izuzetno lagano vozilo – sportski kupe Vertigo 5.
Kompanija „Tony Gillet“ već 16 godina proizvodi ekskluzivne maloserijske automobile. Njena vozila su u osnovi trkački modeli, ali su prilagođena normalnoj svakodnevnoj upotrebi i za tu svrhu potpuno legalizovana. Novi Vertigo 5, kao što njegov naziv pokazuje, pripada petoj generaviji ovih sportskih modela belgijske kompanije. Prvi Vertigo napravljen je 1991. godine, a debitovao je takođe na sajmu automobila u Briselu 1992. godine. Ostali prethodnici novog Vertigo-a pojavili su se 1994. godine, 2000. i 2002.
Snaga ovog vozila zasnovana je na agregatu V6 (iza koga stoji brend Alfa Romeo). Agregat je zapremine 6 litara. Odlikuje se izuzetnom startnošću – brzinu od 60 milja na čas (96 km/h) dostiže za samo 3,26 sekundi. Snaga ovog agregata je neosporna, ali to nije jedini razlog visoke startnosti. Njoj znatno doprinosi i izuzetno mala težina vozila – samo 580 kilograma. Uostalom, startnost je odavno značajan adut ove serije, s obzirom na to da je 1994. godine njeno ubrzanje proglašeno rekordnim.
Tako mala težina ovog ekscentričnog „belgijanca“ potiče od činjenice da je njegova karoserija napravljena od karbon-fibera, pa je njena kompletna težina samo 58 kilograma. To omogućava da Vertigo 5 u gotovo istom trenutku poleti sa svoje početne pozicije vrtoglavom brzinom. Vrtoglavost je, može se reći, odlika i cene po kojoj će se ovaj maloserijski model prodavati. Kako se na osnovu podataka s Interneta može videti, ovaj sportski kupe koštaće oko 265.000 dolara. Jedan od izvora podataka navodi i cenu za nekoliko dolara nižu od 200.000. Verovatno sajamski popust, požurimo dok nije rasprodat!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.