Električni automobili sledeće nedelje u Beogradu

Više od deset električnih automobila i prve brze punionice za takva vozila, biće predstavljeni sledeće nedelje u Beogradu u okviru Dana slovenačko-srpskog prijateljstva.

Kako su najavili organizatori manifestacije, koja će trajati od 21. do 23. aprila, taj projekat deo Zelene Balkanike, kojom će kompanija specijalizovana za razvoj tehnologija u automobilskoj industriji Hidria, zajedno sa automobilskim klasterom Slovenije i brojnim međunarodnim partnerima, u svakoj zemlji jugoistočne Evrope omogućiti takozvanu zelenu mobilnost na auto-putu, od Minhena, preko Salcburga, Ljubljane, Zagreba i Beograda, do Skoplja.

Ta trasa će ići i preko Podgorice, Tirane, Dubrovnika, Splita i Zadra, do Kopra, gde je u pripremi pokretanje Inovativnog centra zelene mobilnosti, a koji će da razvija visokotehnološka rešenja u te svrhe.

Suština projekta je razvoj zasnovan na čistoj energiji, energetskoj nezavisnosti, kao i autonomnoj, digitalnoj, zelenoj mobilnosti.

“Time želimo pretvoriti regiju u laboratoriju zelene mobilnosti budućnosti i u okviru EU projekta, na kojem radimo sa komesarkom Violetom Bulc”, istakao je koordinator projekta i potpredsednik SAMIT100 inicijative Istok Seljak.

On će u petak, 21. aprila, u Beogradu održati predavanje o zelenoj mobilnosti, a zatim otvoriti punionicu za električne automobile ispred Mašinskog fakulteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.