U trendu

Fiat Punto Evo – evolucija modela Fiat Grande Punto

Dok su svi proizvođači manje-više zavijeni u crno, Fiat na evropskom automobilskom tržištu stoji prilično dobro. Jedan od razloga za to je i dobra prodaja modela Fiat Grande Punto. Obnavljanje "punta" Fiat-u nije poslužilo samo za vizuelne izmene već i za uvođenje novih, efikasnijih benzinskih agregata.
Upravo je ovaj automobil 2005. godine bio prekretnica u Fiat-ovom poimanju automobila, jer su Italijani počeli da prave vozila koja su i kvalitetna pored toga što su lepa. Posle četiri godine došlo je vreme za obnovu. Kad nešto dobro ide, glupo je to potpuno menjati, pa je tako, kako i sam naziv govori, Fiat Punto Evo, samo evolucija modela Fiat Grande Punto.
Evolucija je u izgledu, koji je dorađen. Prednja maska je masivnija i još više ističe karakter automobila, dok su i prednja i zadnja svetlosna grupa redizajnirane. Dimenzije su ostale iste, a unutrašnjost je takođe dorađena. Mora se naglasiti kvalitet materijala, koja je na nivou najboljih u ovoj klasi. Novost su dva tehnološki napredna motora, jedan dizel i jedan benzinski agregat. Posle modela Alfa MiTo, grupacija Fiat je i u "punto" ugradila Multiair benzinski agregat, koji omogućava znatno bolje performanse uz veliku uštedu goriva.
Multiair agregat razvija od 105 do 135 KS, zavisno od modela. U pojedine dizelaše ugrađena je druga generacija MultiJet dizelaša, i to u rasponu snage od 75 do 95 "konja". Svi navedeni motori imaju "start/stop" sistem, koji štedi gorivo u gradu, i zadovoljavaju ekološke norme euro 5. Novi Fiat Punto Evo na tržište stiže krajem ove godine i biće nešto preko 400 evra skuplji od sadašnjeg Fiat Grande Punto-a, koji će ostati u prodaji s nekim osnovnim motorima.

2 komentara
  1. Radomir Lepojević

    Savršeno.

  2. Slobodan Jovanović

    Bravo, samo tako nastavite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike