Ford Fusion – Fordova fuzija

Ford Fusion predstavlja fuziju svega što dolazi iz Fordove kuhinje. U stvari, ovaj automobil izgleda kao produkt napravljen od delova različitih "fordova". Zato je i njegovo ime moglo biti jedino "fuzija". Fuzijom svega i svačega iz Fordove fabrike dobijen je originalan i drugačiji proizvod. U Fordu su odlučili da na osnovi pretposlednje generacije "fijeste" razviju automobil koji bi se dobro snalazio po gradu, ali ne bi bio premali, već bi se u njega mogla strpati cela porodica. Nazvali su ga Urban Activity Vehicle i postao je vrlo popularan.
Robustan, visok, odlično zaštićen, kompaktan i okretan, gradskoj vožnji daje novu dimenziju. Podignuto sedište vozača i panoramski pogled na sve strane donose mu mogućnost da se uspešno uhvati ukoštac s gradskom vrevom, a da pri tome ne strahujete za sigurnost, jer imate utisak visine i širine. U našim uslovima njegova udaljenost od tla (198 mm) više je nego dobrodošla s obzirom na loše puteve, visoke trotoare, beskonačne radove na putu, ležeće policajce. Za razliku od ostalih Fordovih putničkih vozila, Fusion ima kockaste prednje farove i izražene narandžaste reflektore za pokazivanje pravca. Posebno značajan i uočljiv segment novog prednjeg dela je sofisticirani dizajn ukrasne rešetke. To je dizajnerski potpis koji se može uočiti i na drugim mestima, na primer, na novim zadnjim svetlima. U unutrašnjosti, Fusion odlikuje kvalitetna tabla s preglednim i lako čitljivim instrumentima u novom dizajnu, kao i gornji deo obložen materijalom prijatnim na dodir.
U gradu je odličan, a van grada veoma dobar. Ford Fusion opremljen benzinskim 1,4-litarskim motorom sa 80 KS ne može na otvorenom putu da parira mnogo snažnijem i okretnijem Focus-u, ali ne može se reći ni da je slab. Prilikom preticanja drugih vozila mora se malo i oznojiti za dobro ubrzanje. Ponašanje na putu više priliči nekom većem segmentu. Iako je podignut od tla, Fusion dobro leži na putu zahvaljujući elektronskim sistemima vrhunske tehnologije, karakterističnim za veće automobile, a koji uključuju i neke elemente koji ranije nisu viđeni u B-segmentu. Kada se sve to sagleda, može se reći da je Fusion-ova cena vrlo dobra ako se uzme u obzir šta se za taj novac dobija. Za Ford Fusion su na raspolaganju tri benzinska i dva dizel motora. Benzinci su 1,25-litarski od 75 KS, 1,4-litarski od 80 i 1,6-litarski od 100 KS, dok dizelaše predstavljaju 1,4-litarski od 68 KS i 1,6 litarski od 90 KS. Kada je reč o opremi, na raspolaganju su četiri paketa. Najjednostavniji je Ambiente, koji nudi ono osnovno: stakla u boji, podešavanje volana, pripremu za radio, elektronsku blokadu, ABS, EBD, centralno zaključavanje. Najviše nudi paket opreme pod imenom Plus, s kožnom ručicom menjača, klimom, zatamnjenim staklima, proširenim branikom sa spojlerom, naslonom za ruke, svetlima za maglu. Između ova dva paketa su paketi Comfort i Trend.
Cena Ford Fusion-a kreće se od 12.000 evra (1,25i od 75 KS) do 17.000 evra (1,6 TDCi od 90 KS). Srce sigurnosne tehnologije Ford Fusion-a čini njegov poboljšani inteligentni sistem zaštite, koji koristi senzore koji mogu otkriti prirodu nezgode u deliću sekunde i pametno aktiviraju onaj vazdušni jastuk koji je u tom trenutku najpotrebniji. I još je nešto zanimljivo: ispod suvozačevog sedišta nalazi se priručna kaseta u koji se mogu odložiti stvari koje, kada niste u automobilu, treba držati dalje od pogleda spolja.

1 komentar
  1. Lidija Halas

    Dobar tekst, napisali ste i okvirnu cenu, što je veoma pohvalno. Ja bih samo još predložila da napišete i tekst o Suzukiju SX4, jer sam nedavno kupila taj auto pa me interesuje mišljenje drugih. Prijateljski pozdrav!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike