U trendu

Ford-ova vizija budućeg malog automobila

Ford Motor Company je s predstavljanjem svoje nove serije pod nazivom Verve otpočeo u jesen 2007. godine. Najpre je u septembru, na sajmu automobila u Frankfurtu, prikazao Verve hatchback s troja vrata, zatim je usledilo predstavljanje istoimenog sedana na sajmu u kineskom gradu Guangshun-u, a najnoviji nastup ostvaren je na sajmu u Detroitu u januaru ove godine. Tom prilikom predstavljena je najnovija varijanta sedana s troja i petoro vrata.
Prikazani modeli, kako ističe proizvođač, predstavljaju koncept budućeg malog automobila, namenjenog pre svega korisnicima u Severnoj Americi. Ni korisnici s drugih prostora neće biti zapostavljeni. Koncept će biti prikazan i u Evropi i Aziji, a zatim će se u 2010. godini naći u prodaji. To će se dogoditi najpre na severnoameričkom tržištu. Očekuje se da će privući mnogo zainteresovanih korisnika, s obzirom na ekonomičnost i ostale napredne karakteristike, kao i primamljiv izgled ostvaren u skladu s Ford-ovim konceptom takozvanog kinetičkog dizajna.
Ford Verve sedan pripada trećoj generaciji ove serije. Njegove dimenzije su 3,692 x 1,654 x 1,38 metara, a međuosovinsko rastojanje 2,489 metara. U odnosu na prethodni, model druge generacije napravljen je s izmenama u dizajnu, pre svega na prednjoj strani. Ona je napravljena agresivnije, iako je većina detalja ostala ista (ventilaciona rešetka u obliku trapeza, izdužena svetla, 18-inčni aluminijumski točkovi). Prikazani crveni model spolja izgleda zaista atraktivno, što se u potpunosti može reći i za njegovu unutrašnjost, napravljenu u efektnoj kombinaciji crvene i crne boje.
Pogon ovog modela zasnovan je na četvorocilindričnom agregatu zapremine 1,4 litara (GTDI), u potpunosti prilagođenom malom automobilu kakav je ovaj novi Ford-ov model. Elektronika je u njemu u velikoj meri prisutna. Posebno su napredne mogućnosti ugrađenih audio i video uređaja. Centralna konzola ima ugrađen ekran, mesto za smeštaj mobilnog telefona ili MP3 plejera, navigacioni uređaj i ostale upravljačke i kontrolne komande. Na taj način poznati američki proizvođač automobila potpuno menja dosadašnju ustaljenu koncepciju malih vozila kao jeftinih i skromno opremljenih modela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.