U trendu

Golf „šestica“ na vidiku

S obzirom na probleme pri proizvodnji aktuelnog Golf-a „petice“ i dobit koja je daleko ispod očekivane, VolksWagen je odlučio da znatno pre nego što je planirano lansira novi model svoje najpopularnije serije. Novi VolksWagen Golf VI očekuje se na evropskom tržištu u 2008. godini, dok će se na američkom najverovatnije pojaviti do kraja 2009. godine (u Americi će se prodavati pod nazivom Rabbbit, kao i prethodni modeli).
Problemi u proizvodnji Golf-a V odnose se na previsoku cenu izrade. Posebno su komplikovane elektronske komponente, pa se zahteva bolja radna snaga nego u slučaju prethodnih modela. Iz tih razloga za proizvodnju jednog vozila potrebno je 37 sati rada, što je dvostruko više od izrade konkurentskih modela iste klase. Neekonomičnost proizvodnje dovela je do manje dobiti od očekivane, tako da je samo u 2004. godini zarada smanjena za 900 miliona evra. Logičan potez VolksWagen-a je lansiranje „šestice“.
Prve fotografije novog Golf-a (koje su, sa skrivenim prednjim i zadnjim delom automobila, napravili spretni paparaci) objavljene su u nemačkim auto-magazinima „Auto Bild“ i „Auto Moto und Sport“, kao i u američkom magazinu „Winding Road“. Sudeći po fotografijama i komentarima pomenutih magazina, VolksWagen Golf VI će u osnovi biti vrlo sličan „petici“. Verovatno je razlog tome što poznati proizvođač automobila iz Wolfsburg-a ne želi da eksperimentiše s već proverenim kvalitetom i dizajnom. Cilj novog modela je smanjenje cene proizvodnje, a VolksWagen se nada da će sa Golf-om VI uspeti da tu cenu godišnje umanji za po 10 odsto u odnosu na model Golf V.
VolksWagen Golf VI će se pojaviti s veoma bogatom ponudom benzinskih i dizel motora. Kada su benzinci u pitanju, najavljene su tri varijante – sa zapreminom od 1,4 litara, 1,6 litara (sa 200 konjskih snaga) i 2 litra (sa 260 konjskih snaga). Pominje se čak i mogućnost ugradnje snažnijeg V6 motora iz Passat-a R36 zapremine 3,6 litara, koji bi u Golf-u VI ostvario 281 konjsku snagu. Dizel varijante motora najavljene su sa motorom 1,9 litara TDI Pompe-Duse (105 konjskih snaga), 1,6 litara TDI i 2 litra TDI s razvojem snage u dva koraka (dualni princip).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)