Hummer HX – vozilo za mlade entuzijaste

Hummer je već postao legendaran kao savršeno vozilo za kretanje po svim putevima i terenima. Zasnovan na već poznatom konceptu prethodnog modela (Hummer H3), novi model – Hummer HX, ostvario je efektan nastup na internacionalnom sajmu automobila u Detroitu. Pažnju je privukao svojom fleksibilnošću i originalnim modularnim dizajnom.
Kako ističu predstavnici proizvođača (General Motors), dizajn novog HX koncepta nastao je po ideji tri nova, mlada dizajnera u Hummer-ovom dizajnerskom studiju. Oni su uneli nove elemente. Vozilo su učinili kompaktnim, s manjim dimenzijama u odnosu na prethodni model, a učinili su ga i modularnim. Naime, delovi krova iznad vozača i suvozača, zadnji deo krova, kao i vrata mogu se jednostavno sklopiti. Vozilo se u tom slučaju pretvara u otvorenu varijantu, idealnu za kretanje u prirodi, izlaganje svežem vazduhu i suncu.
Hummer HX je SUV vozilo s dvoja vrata, namenjen vožnji četiri putnika. Dimenzije su mu 4,343 x 2,057 x 1,829 metara, a međuosovinsko rastojanje 2,616 metara. Čitav njegov eksterijer ukazuje na težnju ka kreiranju što praktičnijeg, fleksibilnijeg i zabavnijeg terenca. Očigledno da se u tome uspelo. Njegova unutrašnjost, može se reći, inspirisana je aeronautikom. Sve je podređeno što efikasnijem i jednostavnijem korišćenju. Zasad se, međutim, radi samo o konceptu koji će se na tržištu (verovatno pod nekim drugim imenom) pojaviti tek za dve do tri godine.
Mehanička pokretljivost, fleksibilnost i prilagodljivost Hummer-a HX kombinovani su s pogonom na sva četiri točka, koji omogućava savladavanje i najnepogodnijih terena. Pogon je zasnovan na motoru SIDI V6 zapremine 3,6 litara. Njegova snaga je 227 kW (304 konjske snage) pri 6.300 obrtaja u minuti, a obrtni moment 370 Nm pri 5.200 obrtaja u minuta. Transmisija je šestostepena automatska. Pogonsko gorivo je E85 bioetanol, pa se Hummer HX uklapa i u ekološke norme i propise. U svakom slučaju, ovo je savršen koncept terenskog SUV vozila, idealan za mlade, energične i avanturistički raspoložene vozače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.