Hyundai Genesis: južnokorejska krstarica

Hyundai doživljava svojevrsnu renesansu s najnovijom "i" generacijom modela, a u celoj toj priči čelnici korejskog proizvođača poželeli su da u ponudi imaju i vrhunski luksuzni model, namenjen pre svega američkom trištu, po uzoru na Nissan Infinity ili Toyota Lexus. Ono što su naumili to su i učinili. U visoku srednju klasu premijum limuzina sredinom 2009. godine dolazi Hyundai Genesis.
Limuzina duga pet metara već je ponuđena tržištu Koreje i SAD po početnoj ceni od oko 30.000 američkih dolara, što je znatno niže od direktnih konkurenata – Toyota Lexus GS ili BMW serije 5. Ovakva cena mogla bi modelu Hyundai Genesis da omogući odličnu prođu i na evropskom tržištu. Dizajnerski, Hyundai Genesis je izuzetno skladno oblikovana limuzina, a u mnogim detaljima snažno podseća na BMW serije 5. Elegantna linija garantuje dobra aerodinamička svojstva, pa Hyundai Genesis ima otpor vazduha od samo 0,27.
Unutrašnjost je, kako i priliči ovoj klasi, opremljena najkvalitetnijim materijalima, grejanim sedištima, kao i vrhunskom zvučnom izolacijom. Zbog dužine od skoro pet metara, širine od 186 cm i visine od 148 cm, u raskošnu ponudu prostora ne treba sumnjati, a jedini hendikep predstavlja relativno mali prtljažnik od samo 450 litara.
Za pogon Hyundai Genesis-a predviđena su tri vrhunska benzinska agregata. U pitanju su 3,3-litarski V6 sa 268 konjskih snaga, zatim 3,8-litarski V6 sa 290, kao i 4,6-litarski V8 od 375 KS, što je sasvim dovoljno za 1.750 kg tešku limuzinu. Za značajniji nastup na evropskom tržištu Hyundai Genesis će dobiti moćni V6 dizel agregat, čije se karakteristike zasad drže u tajnosti. Svi motori dolaze u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.