Istrage širom sveta zbog skandala “Folksvagen”

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu protiv nemačkog proizvođača automobila Folksvagena (VW) posle priznanja da je sistematski varao na testovima kojima su mereni rezultati zagadenja vazduha, javljaju danas američki mediji.

Vest o pokretanju istrage su objavili američka njujorška agencija “Blumberg” pozivajući se na dva američka zvaničnika upoznata sa istragom, kao i američki dnevni list Volstrit DŽornal.

Kada ih je kontaktirao Frans pres, ni američko ministarstvo pravde ni Folksvagen nisu želeli da daju komentar.

Istraga u SAD predstavlja dodatni pritisak za VW, koji je u prvoj polovini tekuće godine bio najveći proizvođač automobila na svetu po obimu prodaje. Akcije Folksvagena su danas na Frankfurtskoj berzi nastavile da padaju, nakon što su prethodnog dana izgubile više od 17 odsto vrednosti. Tokom prvog sata jutrošnjeg trgovanja, vrednost akcija VW-a je pala čak 5,3 odsto, na 126,60 dolara.

Američke vlasti su još krajem prošle nedelje saopštile da je Folksvagen priznao da je u oko 482.000 svojih automobila na dizel i u automobile marke “audi” u SAD ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

“Kada je taj uređaj isključen, automobil ispušta u vazduh gasove koji su štetni po zdravlje, kao što je nitrogen oksid, i to u količinama koje su čak 40 odsto veće od standardne emisije”, saopštila je američka Agencija za zaštitu životne sredine, koja je zajedno sa Kalifornijskim vlastima otkrila ovaj problem.

Najnoviji slučaj je izazvao nemir i evropskih zvaničnika, pa je tako francuski ministar finansija Mišel Sapen pozvao na pokretanje sveobuhvatne evropske istrage.

Sapen je za francuski radio Evropa 1 rekao da je za umirivanje javnosti potrebno sprovesti kontrolu nad automobilima koje proizvode i druge evropske automobilske kompanije.

“Mi smo na evropskom tržištu, sa evropskim propisima koji moraju da se poštuju. Čak i ako je to samo za umirivanje javnosti, čini mi se da je potrebno sprovesti kontrolu i nad francuskim proizvođačima automobila. Ovo nije mala tema, ovde se ne radi o brzini ili kvalitetu kože”, naglasio je Sapen.

I vlasti Južne Koreje su pozvale zvaničnike Folksvagena na razgovore o testiranju emisije izduvnih gasova.

“Pozivamo predstavnike Folksvagena i inženjere da u sredu popodne dođu na sastanak u ministarstvo za zaštitu životne sredine”, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

(Tanjug)

Ostavite komentar