U trendu

Izabran najbolji automobil na svetu

Kao što je pre tri meseca najavljeno, 20. mart je bio dan proglašenja odluke u izboru najboljeg automobila u svetu za 2008. godinu (2008 World Car of the Year). Za mesto zvanične objave rezultata izabran je salon automobila u Njujorku. Glavna nagrada pripala je „Mazdi“, a najbolji automobil godine je Mazda2/Demio. Pored ove glavne nagrade, dodeljene su još tri. Dobili su ih BMW 118d i Audi R8.
Izbor najboljeg svetskog automobila održan je ove godine peti put. Pobednik u 2007. godini bio je Lexus LS460, u 2006. najbolji je bio BMW 3-Series, a u 2005. Audi A6. U konkurenciji za izbor najboljeg automobila u svetu za 2008. godinu u finalu su se našla tri modela. Pored pobednika, to su Ford Mondeo i Mercedes C-Class. Po mišljenju žirija sastavljenog od 47 novinara iz 24 svetske zemlje, najbolja je Mazda2/Demio. U obrazloženju žirija rečeno je da je ona kompaktno vozilo potpuno nove generacije, sportskog izgleda i s odličnim odnosom između ponuđene standardne opreme visokog nivoa i cene.
Najbolji automobili proglašeni su u još tri kategorije. Tri finalista za izbor automobila s najboljim performansama (World Performance Car of the Year 2008) su Audi R8, Audi S5 Coupe i BMW M3. Za izbor u ovoj kategoriji presudne su performanse automobila, a oni treba da ispune i uslov godišnje proizvodnje u najmanje 500 primeraka. To su pre svega sportski automobili, popularno nazvani superautomobilima. Po glasanju žirija, najbolji u ovoj kategoriji je Audi R8.
Isti model proglašen je i za automobil s najboljim dizajnom (World Car Design of the Year 2008). Za izbor u ovoj kategoriji angažovan je specijalan žiri eksperata u dizajnu, a kandidati (automobili) su izabrani među onima koji se nalaze u prvoj kategoriji izbora. Tako su odabrani finalisti Audi R8, Mazda2/Demio i Volvo C30, a pobednik je Audi R8. Četvrta kategorija predstavlja izbor „najzelenijeg“ automobila za 2008. Finalisti u ovoj kategoriji su BMW 118d (sa Efficient Dynamics tehnologijom), SmartForTwo cdi i Volkswagen Passat 1.9 TDI, a pobednik je BMW 118d.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.