najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Južna Koreja suspenduje prodaju 80 Folksvagenovih modela

Južna Koreja je danas zabranila prodaju 80 modela Folksvagenovih automobila i izrekla novčanu od 16 miliona dolara u najnovijem reagovanju na skandal nemačkog proizvođača automobila vezan za varanje na testovima sa emisijom izduvnih gasova.

Južnokorejsko Ministarstvo životne sredine saopštilo je da je većina modela donedavo bila na prodaji, dodajući da je problem u tome što su vozila imala “fabrikovana” dokumenta o testovima emisije gasova i nivou buke, prenosi agencija Frans pres.

Ministarstvo je navelo da ukida dozvole za prodaju 80 modela, odnosno za ukupno oko 83.000 automobila.

“Fabrikovanje dokumenata predstavlja jasan prekršaj koji podriva kompetan proces sertifikacije”, rekao je na konferenciji za novinare Hong Dong-Gon, predstavnik ministarstva zadužen za automobilske ekološke standarde.

Ministarstvo je takođe izreklo kaznu Folksvagenu od 17,8 milijardi vona (16 miliona dolara).

Folksvagen je prošle nedelje u preventivnoj akciji već suspendovao prodaju automobila čiju su sertifikaciju vlasti u Seulu dovele u pitanje.

Izdavanje naloga za opoziv samo tri modela automobila, Hong je objasnio time da je kod drugih modela utvrđeno samo “fabrikovanje” dokumenata ali “ne i defektni delovi”, pa oni “nisu predmet opoziva”.

Međutim, dodao je da će se nemački proizvođač automobila suočiti sa mnogo strožim postupkom provere prilikom apliciranja za ponovno dobijanje dozvole za prodaju svojih sada zabranjenih modela vozila.

“Umesto da samo proveravamo papire, sada ćemo sprovoditi detaljan pregled koji će uključivati inspekciju na licu mesta i obilazak nemačkih predstavništava ako bude potrebno”, rekao je Hong.

Dodao je da proces sertifikacije može trajati mnogo duže od prosečnog perioda od tri meseca.

Portparolka Folksvagena u Koreji je izjavila da oni “žale” zbog ovakvih strogih administrativnih mera.

“Ali, budući da je Južna Koreja i dalje vrlo važno tržište za nas, potrudićemo se da ubrzamo proces resertifikacije”, rekla je ona, a prenosi francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike