Kandidati za svetski automobil godine

Nakon proglašenja najboljeg evropskog automobila godine za 2008. i sličnih manifestacija u drugim regionima i kontinentima, u toku je i izbor za najbolji svetski automobil godine – „World Car of the Year 2008“. Krajem januara objavljena je lista automobila koji su ušli u uži izbor za ovu prestižnu nagradu.
„World Car of the Year 2008“ dosad je održan tri puta. Pobednik 2005. godine bio je Audi A6, u 2006. BMW serije 3, dok je najbolji u 2007. bio Lexus LS460. Ovogodišnji izbor napraviće žiri sastavljen od 47 novinara iz oblasti automobilizma. Novinari potiču iz 23 zemlje širom sveta. Žiri je tajnim glasanjem odabrao finaliste, a zvanično proglašenje pobednika planirano je za početak aprila ove godine (mada će se izbor napraviti već u drugoj polovini marta). Proglašenje će biti priređeno na sajmu automobila u Njujorku, pa nam ostaje da pokažemo malo strpljenja i sačekamo rezultate.
Nagrade će biti dodeljene u dve kategorije – za najbolji automobil („Best Car“) i za automobil s najboljim performansama („Best Performance Car“). Pored toga, biće proglašen i automobil s najboljim dizajnom i najbolji „zeleni“ automobil godine. Ukupan broj automobila koji su se našli u ovogodišnjoj konkurenciji je 39. Kriterijum po kome se ta lista formirala bio je da se radi o automobilu za 2008. godinu (predstavljenom u prošloj godini) koji se prodaje u najmanje pet zemalja na dva kontinenta. S te liste nedavno je odabrano po deset kandidata-finalista u dve pomenute kategorije izbora.
Finalisti za ovogodišnji izbor svetskog automobila godine po abecednom redosledu su Audi A5/S5, Audi R8, Cadilac CTS, Ford Mondeo, Ford S-Max, Mazda 2Demio, Mercedess-Benz C-Class, Nissan Quashqai/Dualis, Nissan Skyline Coupe/Infiniti G37 Coupe i Volvo C30, dok će automobil s najboljim performansama biti izabran sa sledeće liste: Aston Martin V8 Vantage Roadster, Audi R8, Audi S5, BMW M3, Honda Cyvic TypeR, Maserati Gran Turismo, Mercedes-Benz 63 AMG, Mercedes-Benc CLK63 AMG Black Series i Renault Clio F1 Tim R27. Sigurni smo da ste redovno pratili teme našeg magazina iz automobilizma i da ste prepoznali imena o kojima smo i mi pisali u prethodnoj godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.