Kraj jedne ere? Dizelašima odzvonilo i u ovoj zemlji

Kina je objavila da namerava da okonča prodaju i benzinaca i dizel automobila, čime se pridružila Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ministarstvo industrije Kine radi na rokovima za prestanak proizvodnje i prodaje automobila s tradicionalnim motorima i promovisaće razvoj električne tehnologije, javili su danas kineski državni mediji, navodeći izjavu vladinog zvaničnika.

Za sada nije objavljen rok za potpuni prelazak na novu tehnologiju, ali Peking vrši pritisak na proizvođače automobila da ubrzaju razvoj električnih vozila.

Kina je na prvom mestu u svetu po broju prodatih vozila, zbog čega najavljena promena ima veliki značaj za svetsku auto industriju.

Ona je prošle godine prestigla SAD i postala najveće tržište i električnih automobila.

Kineski komunistički lideri žele tom merom da smanje i sve veće potrebe Kine za uvozom nafte, a električne automobile vide kao industriju u kojoj bi Kina mogla da bude lider.

Francuska i Velika Britanija objavile su u julu da će do 2040. godine prestati sa prodajom benzinaca i dizelaša, u sklopu napora za smanjenje zagađenosti vazduha i emisije ugljenika koja doprinosi globalnom zagrevanju.

(Beta)

2 komentara
  1. bambi

    Super. Prestacemo da koristimo dizel i benzinske motore i time vise necemo da zagadjujemo atmosferu. Precicemo na elektricne automobile koji se dopunjuju elektricnom energijom koja se dobija sagorevanjem fosilnih goriva koja 10 puta vise zagadjuju atmosferu. Ljudi, mi zivimo u jednom laznom i licemernom svetu. Ljudi svaku informaciju prihvataju zdravo za gotovo. Sustina koja stoji iza svega ovoga se ogleda u cinjenici da svet zeli da unisti Rusku Federaciju.

  2. dlugomir

    Zašto se u naslovu pominju samo dizelaši kad u tekstu lepo piše da se ovo odnosi i na benzince?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike