U trendu

Legende na četiri točka (2)

U prethodnom delu ovog članka predstavili smo neke od automobila koji su obeležili automobilsku industriju, ali i tehnički razvoj, kao što su Fiat 500, VW buba ili Ford T. Sada nastavljamo pregled najvažnijih automobilskih legendi.
Porsche 911 – najpoznatiji sportski automobil na svetu, koji je nastao na tehničkoj osnovi VW bube, ali se vremenom dokazao kao rasni sportski automobil bez konkurencije.
Citroen DS – još jedna francuska avangarda, koja je, zahvaljujući inovativnom hidropneumatskom vešanju, bila pojam udobnosti. Revolucionarni dizajn se podrazumevao.
Jaguar E-Type – pokretna britanska skulptura i danas je polazna tačka u razvoju modernih sportskih automobila.
Toyota Corolla – na globalnom planu, Toyota Corolla proslavila je japansku auto-industriju, a o njenoj pouzdanosti i danas se pišu legende.
Renault Espace – prvi monovolumen na svetu, koji je bio predmet podsmeha zbog oblika. Ipak, danas su ovi automobili prvi izbor porodičnih ljudi zbog praktičnosti i varijabilnosti.
Mercedes 300 SL – prelepi nemački sportski automobil s neobičnim vratima "galebova krila". Bio je i prvi automobil s direktnim ubrizgavanjem goriva.
Ford Mustang – istinski snagator, sportista za narodne mase i jedan od najboljih američkih automobila svih vremena.
Volkswagen Golf – svaka reč je suvišna. Začetnik popularne kompaktne klase i dugogodišnje merilo konkurenciji.
Audi Quattro – koncept pogona na sva četiri točka uneo je revoluciju u reli-takmičenja i postao zaštitni znak proizvođača iz Ingolštata.
Mazda MX-5 – jednostavan japanski roadster danas je najprodavaniji automobil ovog tipa svih vremena.
BMW M3 – koncept vrhunske sportske limuzine koja ravnopravo parira brutalnim sportskim automobilima živi i dan-danas.

2 komentara
  1. Darko D

    Zaboravili ste ford f 150, auto koji se proda svake sekunde po jedan, auto koji je najprodavaniji model na svetu, terenac – kamionet koji ubrzava kao porsche boxster….

  2. Stevan Đukić

    A Trans Am 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike