Loši farovi na većini SUV vozila srednje veličine

Kod više od polovine SUV vozila srednje veličine utvrđeno je da imaju nepouzdana prednja svetla koja ne osvetljavaju put dovoljno daleko, ili zaslepljuju vozače koji dolaze u susret, pokazalo je testiranje koje je sprovela jedna grupacija američke industrije osiguranja, izveštava agencija AP.

Institut osiguranja za bezbednost autoputeva (IIHS) saopštio je danas da je testirao 37 SUV vozila srednje veličine, od kojih su samo dva dobila ocenu „dobro“ – Volvo XC60 i Hjundai Santa Fe, proizvedeni 2017. godine.

Dvanaest vozila je dobilo ocenu „prihvatljivo“, drugih 12 je ocenjeno „slabo“ a preostalih 11 je dobilo ocenu „loše“.

„I dalje smatramo da su prednja svetla ta koja ugrožavaju bezbednost, jer ne osvetljavaju put dovoljno daleko noću““, izjavio je Met Brambelou, viši inženjer za istraživanje na IIHS-u.

Kia Sorento (2017), koja je dobila lošu ocenu, imala je najslabiju vidljivost. Iz IIHS-a kažu da su farovi Sorenta osvetljavali tek 148 stopa puta (45,11 metara) u odnosu na najboilje ocenjeni Volvo XC60, čiji farovi osvetljavaju 315 stopa (96 metara) puta ispred vozila.

Drugi modeli vozila proizvedeni 2017. koji su dobili loše ocene uključuju Jeep Wrangler, Dodge Journey i Ford Edge i Explorer.

Dok je Hjundai Santa Fe dobio dobru ocenu, sportska verzija ovog SUV-a je ocenjena loše. IIHS navodi da Hjundai Santa Fe Sport (2017) koristi drugačije svetlo koje zaslepljuje vozače koji dolaze u susret, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.