U trendu

Maserati – automobil skrojen po ličnoj meri

Proizvodnja u pogonu Maserati-ja u Modeni je mala i ekskluzivna. Izrada vozila se vrši prema sasvim individualnim željama kupaca. Onaj ko uz svoje skupo odelo traži i sportski auto skrojen po sopstvenoj meri, trebao bi da razmisli o jednom Maserati-ju 3200 GT. Jer firma Maserati iz severnoitalijanske Modene svojim programom „Officine Alfieri Maserati“ omogućava svakom svom klijentu da dobije vozilo koje je sklopljeno upravo po njegovom ukusu, željama i ličnom korisničkom profilu. Jedini nepromenljivi princip ostaje beskompromisno uživanje u vožnji, kako na kratkim relacijama, tako i na dugim putovanjima.

Mogućnosti za individualizaciju sopstvenog auta su ogromne i odnose se na izbor boje, izradu unutrašnjosti, dopunsku opremu i na još veću sportsku dinamiku i sigurnost u vožnji. Budući vozač Maserati-ja, doduše, bira unapred zadate boje, ali ima nebrojene mogućnosti kombinovanja. Kakav biste sat prestižne marke Jaeger-LeCoultre želeli da instalirate? Sa zlatnim, srebrnim ili crnim okvirom? Želite li protivpožarni aparat i torbu za golf-palice u neboplavoj ili kočnice u agresivnoj crvenoj boji? Dobar ukus klijenata je poželjan, ali ne uvek i prisutan, što se može videti obilaskom fabričke hale i posmatranjem već naručenih varijanti na temu 3200 GT.

Fabrička hala u Via Menotti u Modeni je čista i uredna kao apoteka. Isporučene karoserije vise na tekućoj traci koja se kreće tek minimalnom brzinom. Od robota ni traga, jer je sve prepušteno rukama i umeću veštih majstora. Svako ko ovde radi je stručnjak u svojoj oblasti i svoj posao obavlja savesno i precizno. Srce modela 3200 GT je njegov V8-motor sa 370 KS, koji se naravno proizvodi u sopstvenoj kući, mada većinu njegovih komponenti isporučuju specijalisti. Svako vozilo je već prodato i pre nego što počne njegovo sklapanje, što je način prodaje svojstven Maserati-ju.

Maserati se danas nalazi pod okriljem koncerna Fiat, a od pre nekoliko godina je pod tehničkim vođstvom Ferrari-ja. Godine 1999. proizvedeno je oko 1.500 sportskih vozila, što je oko polovine tada proizvedenih Ferrari-ja, a u 2000. godini proizvedeno je čak 90% više vozila. Tokom ove godine Italijani planiraju povratak na američko tržište, a proboj treba da ostvari model 3200 GT Spider. Trenutak je dobro izabran, jer Maserati ove godine slavi jubilej – 75 godina od proizvodnje svog prvog trkačkog modela.

Cenu od 150.000 DEM za ovakav auto nije šala, ali gotovo svako bi se rado isprsio za auto koji je stilizovao italijanski dizajner i koji je izrađen od najplemenitijih materijala po njegovoj sopstvenoj meri.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike