U trendu

Mazda RX-8 – povratak Wankel-motora

Jedini proizvođač automobila na svetu koji još pravi tzv. Wankel-motore je japanska Mazda. Sportsko vozilo RX-8, koje će se proizvoditi od 2003. godine, treba da bude pogonjeno potpuno novim agregatom, omažom na izum Feliksa Vankela (Felix Wankel). Iako većina eksperata smatra da ovaj koncept motora nema budućnost, jedinstveni princip rada ovakve mašine i dalje izaziva fascinaciju.

Feliks Vankel (1902-1988) je od 1926. godine radio u jednoj maloj nemačkoj radionici na razvoju motora sa obrtnim klipovima, a svoj izum je patentirao 1933. godine. Pojednostavljeno, Vankelov motor se odlikuje time da se klipovi u mašini ne kreću gore-dole, već postoji obrtno kretanje klipova, koje se održava eksplozijama smeše benzina i vazduha. Danas Mazda ima licencu za izradu ovih motora, kupljenu 1961. godine od NSU-a, i jedini je proizvođač koji još koristi Wankel-motore za pogon svojih automobila.

Glavna osobenost sportskog kupea RX-8, koji je prvi put predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, su pomoćna zadnja vratanca koja se otvaraju prema nazad, ali je još neobičniji njegov jedinstveni pogon, jer se radi o motoru sa obrtnim klipovima pod kodnim imenom RENSIS, sa učinkom od 280 KS (207 kW). Wankel-motori, kao što je RENSIS, se u poređenju sa konvencionalnim motorima odlikuju znatno manjom veličinom i masom i izuzetno mirnim radom. Mana ovog principa motora je, s druge strane, visoka potrošnja goriva, ali Mazda obećava da RX-8 sa novim motorom neće „gutati“ više goriva od uobičajenog sportskog kupea.

Do sada su vozila sa ovakvim motorom uvek spadala u retke izuzetke. Citroen i Lada su pre tridesetak godina nudili vozila sa ovom tehnikom, a i Mercedes je jednom instalirao ovaj motor u svoje legendarno probno vozilo C 111, ali je jedino NSU zabeležio značajniji uspeh koristeći ovaj koncept u svom modelu Ro80 iz 1967. godine, prodavši do 1977. godine oko 58.000 primeraka. U jednom od ovih neobičnih automobila, čiji je dizajn u to vreme važio kao futuristički, izumitelj Feliks Vankel se uz šofera vozio do svoje smrti 1988. godine. Ovaj genijalni i ekscentrični konstruktor nije posedovao vozačku dozvolu.

Već samo zbog činjenice da je Mazda od 1967. godine do danas proizvela oko 1,5 miliona modela sa motorom sa obrtnim klipovima, ovaj proizvođač bi se mogao smatrati jedinim čuvarem Vankelovog nasleđa. Treba spomenuti i da Japanci nisu uspeli da ovaj princip osposobe samo za svakodnevicu, već i da ga uspešno primene na trkački sport. Tako je Mazda, kao jedina japanska marka do danas, 1991. godine pobedila na čuvenoj trci „24 časa Le Mans-a“. Vozilo je nosilo oznaku 787B i bilo je pokretano motorom sa četiri pločasta obrtna klipa, vozeći prosečnom brzinom od 205,3 km/h.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike