MercedesBenz-ovi planovi za budućnost

Da bi zadržao svoju poziciju na samom vrhu, MercedesBenz, verovatno najpoznatiji brend u oblasti automobilizma, neprekidno se pojavljuje na tržištu s novim idejama i modelima. Za predstojećih nekoliko godina on priprema mnoge novitete, pa čak i novi superautomobil.
Naredna, 2008. godina biće udarna za lansiranje novih MercedesBenz-ovih modela. Tim inženjera iz Štutgarta pojaviće se na tržištu s jednim potpuno novim modelom, jednim redizajniranim i pet osveženih primeraka. Potpuno nov model nosiće oznaku MercedesBenz GLK. Biće to prvi MercedesBenz-ov ulazak u segment kompaktnih trkačkih „crossover“ vozila, a pomenuti model će prvi put biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi.
Redizajnirani model je CLC. To je sportski „hatchback“ kupe s dvoja vrata, čije je prvobitno ime bilo C-Class Sport Coupe. Reč je o redizajniranoj i osveženoj varijanti starog „Mercedesovog“ C-Class modela. Pomenutih pet osveženih modela su srednje klase (SL i SLK „roadstar“). Dodati su im neki elementi novog modela C klase, a slična promena „šminke“ primenjena je i na veliki CLS kupe s četvoro vrata i na male „hatchback“ modele A i B klase.
Najviše pažnje privlače govorkanja i prve (rendirane) fotografije novog „Mercedesovog“ superautomobila. On bi trebalo da se pojavi u 2010. godini i da time označi novu fazu u „Mercedesovom“ nastupu u superautomobilskoj areni. Iako su detalji o tom modelu još uvek poslovna tajna, neke osnovne informacije su procurele u javnost. Model nosi oznaku W197 i naslednik je prethodnog „Mercedesovog“ superautomobila – 300SL. Od prethodnika, kako izgleda, novi model je zadržao izgled prednjeg dela, dok će njegov zadnji deo ličiti na model SLR.
Otkriveno je i da će W197 imati agregat V8 sa 620 konjskih snaga. Biće to model s pogonom na zadnje točkove. Očekuje se da će koštati 250.000 dolara (oko 170.000 evra). „Mercedes“ planira da godišnje proda 3.000 do 5.000 hiljada ovih modela. To su vrlo ambiciozni planovi, s obzirom na činjenicu da drugi proizvođači superautomobila ukupno prodaju godišnje isto toliko svih svojih modela. Na primer, „Lamborgini“ proda manje od 3.000 primeraka svoja dva aktuelna modela, a „Ferari“ manje od 5.000 svoja tri aktuelna modela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.