U trendu

Najbolji evropski „van“ – Jumpy

Posebnu kategoriju vozila koja služe za prevoz putnika i robe predstavljaju „laka transportna vozila“ (LCV – Light Commercial Vehicle), mada se za njih češće koristi naziv „van“. Danas su to moderno dizajnirana vozila, koja nimalo ne podsećaju na klasičan, grub i robustan dizajn starih „teretnjaka“. Jedan od lidera na tržištu te vrste vozila je Citroen, a njegov najnoviji „van“ je Jumpy.
Razlog za priču o Jumpy-ju je njegovo proglašenje za najbolje vozilo ove kategorije za 2008. godinu. On je poneo laskavu titulu „Van of the Year 2008“. Slično izboru najboljeg evropskog automobila godine (Car of the Year 2008), o kome smo poslednjih meseci često govorili, bira se i najbolji „van“. Žiri čine novinari iz 20 evropskih zemalja. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji Jumpy je osvojio 108 od ukupno 140 glasova i ostavio iza sebe modele kao što su Cabster (Nissan), Caddy Maxi (VolksWagen), Kanggo (Renault) i LDV Maxus.
Ova prestižna titula Jumpy-ju svakako nije pripala bez argumenata. On se odlikuje dinamičnim stilom, s različitim mogućnostima nadogradnje i varijantama karoserije i zapremine, snažnim motorom visokih performansi, ekonomičnošću i bezbednošću. Dužina mu se kreće od 4,805 do 5,135 metara, širina je konstantna i iznosi 1,895 metara, dok je međuosovinski razmak od 3 do 3,122 metra. Ponuđene su dve osnovne varijante – kombi za prevoz putnika sa pet ili šest sedišta i „van“ za prevoz robe, čija se konfiguracija može birati. Za vozila ove vrste najvažniji su zapreminski prostor i nosivost. Novi Jumpy ima 5 do 7 kubnih metara prostora, a nosivost mu je 1.000 do 1.200 kg.
Vozilo ovakvih karakteristika treba da pogone i snažni motori, koji će pri tom biti i dovoljno ekonomični. Jumpy je ponuđen s tri varijante dizel motora i jednim benzinskim. Dizel motori su 1,6 HDi sa 90 konjskih snaga (66 KW), 2 HDi sa 120 konjskih snaga (88 KW) i 2 HDi sa 140 konjskih snaga (100 KW). Svi dizelaši imaju manuelni menjač sa šestostepenom transmisijom. Benzinac je dvolitarski sa 143 konjske snage (103 KW) i manualnim petostepenim menjačem. Zahvaljujući svim navedenim karakteristikama, Jumpy, koji se pojavio na tržištu u januaru ove godine, već je prodat u 22.000 primeraka, što je za vozila ove kategorije odlično interesovanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar