U trendu

„Nebeska vožnja“: Olimpijsku vatru pale iz Tojotinog letećeg automobila

Kompanija Tojota usredsredila se na futristički projekat vožnje po nebu, budući da japanski proizvođač vozila namerava da za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine lansira svoj leteći automobil.

Tojota izdvaja oko 42,5 miliona jena (375 hilada dolara) za projekat Kartivator za razvoj naučno-fantastičnog automobila sa tri točka, koji se zasniva na tehnologiji drona, izveštava agencija Frans pres.

Vozilo kojim će upravljati čovek, nazvano „Nebeska vožnja“, imaće četiri kompleta propelera, i sa dužinom od 2,9 metara i širinom od 1,3 metra biće najmanji leteći automobil na svetu, predviđa se projektom.

Promotivni crtani video klip prikazuje mali automobil kako spušta krila na uvlačenje pre nego što se vine na let oko Tokija, a potom pali vatru na Olimpijskom stadionu.

Očekuje se da će automobil imati maksimalnu brzinu od oko 100 kilometara na sat dok lebdi na visini od oko 10 metara iznad zemlje. Na zemlji će moći da razvija brzinu od oko 150 kilometara na sat.

Grupa mladih inženjera iz industrije automobila i vazduhoplovne industrije radi na ovom projektu koji finansiraju brojni investitori, uključujući Tojotine podružnice.

Tim se nada da će do kraja iduće godine lansirati prototip kojim će upravljati čovek, i da će on biti upotrebljen kod paljenja Olimpijskog plamena kada japanska prestonica bude domaćin ovih svetskih sportskih igara, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.